18 Mart Çanakkale Zaferi Törenle Kutlandı

18 Mart Çanakkale Zaferi Törenle Kutlandı

ABONE OL
Mart 19, 2019 11:01
18 Mart Çanakkale Zaferi Törenle Kutlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çanakkale Zaferi’nin 104. yıldönümü ve 18 Mart Şehitleri Anma Günü dolayısıyla tüm yurtta olduğu gibi Saray’da da çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması ve saygı duruşuyla başlayan törene; Saray Kaymakamı Adnan Tezcan, Garnizon Komutanı Albay Fatih Solmazlar, Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Cumhuriyet Savcısı M. Kürşat Çetinkaya, Emniyet Müdürü V. Oğuz Günhan, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Emrah Kaya, Muharip Gaziler, Askeri ve mülki erkan, Öğrenciler, Kamu kurum ve kuruluşlarının, Siyasi partilerin, Sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve Şehit aileleri katıldı.

İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Yüzbaşı Oğuz Yazıcı konuşmasında şu ifadelere yer verdi;
104 yıl önce bugün 18 Mart 1915’te Çanakkale Boğazı’nın denizden geçilmeyeceğinin tüm dünyaya gösterildiği ve Deniz Zaferinin ilan edildiği gündür. Bu tarih TBMM Genel Kurulu’nda 4768 nolu kanun ile 2002 yılından itibaren aziz vatanları için canlarını seve seve feda eden kahraman şehitlerimizi anmak maksadıyla aynı zamanda Şehitler Günü olarak kabul edilmiştir. Çanakkale Zaferi, biricik evlatlarını şefkat ve muhabbetle bağrına basıp ‘oğul seni yetiştirdim hizmet eyle vatana ak sütümü helal etmem saldırmazsan düşmana’ diyerek cepheye uğurlayan cefakâr anaların ve analarının elini öperek hakkını helal et şefkatli ana canım feda olsun kutsal vatana’ sözleriyle karşılık veren yiğit ve kahraman Mehmetçiğin tarih sahnesine çıkan ebedi Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte yazdığı destandır. Başta Büyük Önder Atatürk olmak üzere gerektiğinde vatanı için şehit olmayı en şerefli görev olarak kabul eden 7’sinden 70’ine kadın erkek tüm Anadolu insanı bu zaferden aldıkları güçle Kurtuluş Savaşı’nı başlatmışlar ve işgal altındaki vatan topraklarını kurtararak Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuşlardır. Ülkemizin bugün ulaştığı seviyeye başta Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı olmak üzere Kore’de, Kıbrıs’ta teröristle mücadelede yurt dışında icra edilen harekatlarda hayatlarını kaybeden aziz şehitlerimizin eseridir. Bu nedenle şehitlerimizin aziz hatıraları nesilden nesle sonsuza dek yaşatılacaktır. Üzerinde yaşadığımız toprağı vatan yapan, bayrağımıza kanlarıyla rengini veren şehitlerimiz manevi varlığınızdan aldığımız güçle vatanımıza yönelik her türlü tehdide karşı, her şart altında üzerimize düşen görevi yapacak ve size layık olmaya çalışacağız. Türk vatanın kutsallığını, Türk Milletinin namusunu ve Türk Bayrağının şanını canından üstün tutan aziz şehitlerimiz, sizleri bizden ayıran ölüm size olan bağımlılığımızı asla koparamayacak kutsal emanetiniz olan Türk Vatanı ilelebet hür kalacaktır. Sizlere söz veriyoruz ki Çanakkale’ler sonsuza dek geçilemeyecek. Gök kubbeden ay yıldızlı al bayrak hiç inmeyecek, dünya var oldukça bu topraklar Türk yurdu olmaya devam edecektir. Bu duygu ve düşüncelerle başta Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Atatürk ve onun kahraman silah arkadaşları olmak üzere, vatanımızın bölünmez bütünlüğü ve milletimizin bağımsızlığı uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal etmiş kahraman gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyoruz.
Günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yapan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Saray Temsilcisi Abdurrahim Yorulmaz konuşmasında şu ifadelere yer verdi;
“KINALI KUZULARIN ŞAHADETE ATILDIĞI BİR YERDİR ÇANAKKALE”
Tarih boyunca hiçbir millete nasip olmayan ve Yüce Türk Milleti’nin kahraman evlatlarınca verilen bir büyük mücadelenin adıdır Çanakkale. Kınalı kuzuların gül bahçesine girercesine şahadetine atıldığı bir yerdir Çanakkale. Çanakkale öyle bir mücadeledir ki yorgun düşmüş milletin varlığını, bağımsızlığını devam ettirme savaşıdır. Asırlardır hükmettiği toprakları tek tek elden çıkaran yorgun düşmüş Osmanlı İmparatorluğu’nun o zamanki hali düşman kuvvetlerine zaferi yakın göstermekteydi. Ama unuttukları bir şey vardı. Savaş başladığında bir ayağı kopan Mehmetçik diğer ayağıyla, bir kolu kopan diğer koluyla, vücudu parçalanan kafasıyla son nefesine kadar inançla, imanla vatanını korumuş, Çanakkale’yi zalimlere vermemiş, Çanakkale Geçilmez demiştir. 19 Şubat 1915’te başlayıp, 1916 Ocak ayında son bulan bu faciada yüz binlerce Türk genci şehit ve gazi olmuştur. Ama bunun yanında milli ruh şahlanmıştır. Anafartalar’da Kurmay Yarbay Mustafa Kemal’le şaha kalkan bu ruh, boynumuza takılmaya çalışılan esaret zincirini kırmış, milletin istiklal ve onurunu kurtarmıştır. Çanakkale Zaferi, zor şartlar altında binlerce şehit verilerek kazanılmış mukaddes bir zafer olarak tarihteki yerini almıştır. Bizlere böyle bir zaferin gururunu yaşatan şehit ve gazilerimizi şükranla anıyorum. Şehitlerimizin ruhu şad olsun.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Saray Temsilcisi Abdurrahim Yorulmaz’ın konuşmasıyla sona eren çelenk koyma töreni saat 10.00’da Saray İmam Hatip Lisesi’nde devam etti.
Burada ki tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Saray İmam Hatip Ortaokulu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Cihad Cintaş, şehitler için Kur’an-ı Kerim okudu. Cintaş’ın ardından Saray İlçe Müftüsü Abdullah Eroğlu şehitler için dua etti. Saray İmam Hatip Ortaokulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni Ayhan Güllü günün anlam ve önemini belirten Şahadet ve Yurt Sevgisi adlı bir konuşmasını gerçekleştirdi. Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından Çanakkale Şehitlerine adlı şiir okundu. Türkçe Öğretmeni Ayhan Güllüoğlu’nun gerçekleştirdiği “Bir Hilal Uğruna Ya Rab” adlı kum gösterisinin ardından Saray İmam Hatip Lisesi öğrencileri tarafından “Son Yoklama” gölge oyunu sergilendi.
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi haftası çerçevesinde düzenlenen kompozisyon, şiir ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri protokol tarafından verildi. Liseler arası kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere Saray Kaymakamı Adnan Tezcan, ortaokullar arası şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilere Garnizon Komutanı Albay Fatih Solmazlar ve ilkokullar arası resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban tarafından ödülleri takdim edildi ve ardından program sona erdi.
Saray İmam Hatip Lisesinde düzenlenen programın ardından Saray Kaymakamı Adnan Tezcan Saray Askeri Gazinosu’nda 18 Mart Şehitleri Anma Günü nedeniyle şehit yakınları ve gaziler ile yemekte bir araya geldi.

Kaymakam Tezcan, gerçekleştirdiği konuşmasında şehit yakınları ve gazilere sadece zor ve sıkıntılı dönemlerde değil özel günlerinde de kendilerini aileden biri olarak görmelerini istedi.
Kaymakam Tezcan yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı; “250 bin vatan evladı canını bir an bile düşünmeden hayatlarını feda ederek bize bu vatanımızı armağan etme yolunda en önemli adımdı Çanakkale. Çanakkale Geçilmez denildi bunun akabinde hepimiz tarih kitaplarında okuduk 1. Dünya Savaşı uzadı ve daha sonrasına değişik gelişmeler oldu.
Hem Çanakkale Savaşı’nda hem Kurtuluş Savaşı’nda Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Türk Milleti nefer oldu ve Cumhuriyet Savaşı kazanılarak cumhuriyet kuruldu bugünlere geldik. Hep duyuyoruz anlatıyorlar bize Japonya’ya Amerika atom bombası atmış Japonlar çocuklara hep oraları gezdiriyormuş, işte daha çok çalışmaları anlatılmış Türklere de hep Japonya’dan gelenler şöyle demiş siz de hiçbir şey aramanıza gerek yok Çanakkale’yi gezdirin. Ben buradan önceki görev yaptığım yerlerde öğretmenlere Milli Eğitime söyledim Çanakkale Gezisi düzenleyin diye. Burası zaten yakın Mili Eğitim Müdürümüzler yaptığımız görüşmelerde bütün öğrencilerimiz zaten oraya gidiyor denildi.

“GÖREVLERİMİZİ EN İYİ ŞEKİLDE YAPMAMIZ GEREKİYOR”
Biz milli şair Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale şehitlerine şiirini dinlerken hepimizin tüyleri diken diken oluyor kendimizi ağlamamak için zor tutuyoruz. Onları yad ediyoruz. Şunu belirtmek istiyorum bizler de hepimiz görevini en iyi şekilde yaparak, şehitlerimizin verdiği can helal olacak. Rahat yaşıyorsak şehitlerimiz ve gazilerimiz sayesinde onlara saygı da kusur etmeyeceğiz bunu da sadece önümüzü ilikleyerek değil, gençlerimizi çocuklarımızı vatanına milletine dinine bayrağına annesine babasına mukaddesatına faydalı bir şekilde yetişmelerini ve böyle birey olmalarını sağlamamız lazım. yoksa sadece böyle programı izlerken veya sosyal medyada bir şeyler paylaşırken beğenirken hüzünlenmek değil, bu şekilde gayretler çabalar sayesinde şehitlerimizin döktükleri kanlar helal olur diyorum.
Hepimiz bir aileyiz her ne kadar yerini tutamasak ta bizleri evladınız yerine koyabilirsiniz. Sadece bir sıkıntınız olduğu zaman onlarda zaten bekleriz kapımız sonuna kadar açık söyledikleriniz başımızın üstüne ancak mutlu günlerinizde de bizi ailenizden biri görerek davet ederseniz eşimle beraber gelmekten büyük mutluluk duyacağız. Hep birlikte inşallah bundan sonraki günlerde de size layık olmaya çalışacağız.”

Kaymakam Tezcan’ın ardından konuşan Saray Garnizon Komutanı Albay Fatih Solmazlar da Garnizon olarak her zaman şehit ailelerinin ve gazilerin yanında olduğunu vurgularken şunları söyledi; “Kaymakam bey söyledi Çanakkale Savaşı’nda 250 bin şehit devamında yine on binlerce şehidimiz oldu. Şehitlerimiz iyi ki varlardı, gazilerimiz iyi ki varlardı. Çünkü bu yemeği şu an yiyebiliyorsak şu nefesi alabiliyorsak onların sayesinde. O şehitlerimiz Çanakkale’de Kıbrıs’ta Kore’de 15 Temmuz’da iyi ki varlardı. Şehitlerimize ve ebediyete intikal eden gazilerimize Allah’tan rahmet diliyorum, hayatta olan gazilerimize hayırlı ömürler diliyorum. Şehit ailelerimiz bize şehitlerimizden emanet gazilerimiz bize ulusumuzdan emanet onların yanında özel günlerinde de bizde olmak istiyoruz, yanlarındayız, bizde onların yanındayız tüm Garnizon olarak her zaman yanlarındayız bunu da hatırlatmak istiyorum.”
Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban ise “Anlamlı bir gündeyiz Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümündeyiz. 18 Mart şehitleri anma gününde bir aradayız böylesine anlamlı bir günde bir arada olmak çok çok önemli bende bize bu vatanı bırakanları, bugün varlık olarak neyimiz varsa borçlu olduğumuz insanlar var. Çanakkale’de yaşamları pahasına bize yaşanılası bir ülke bıraktılar ben başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Silah arkadaşlarını şehitlerimizi minnetle şükranla anıyorum. Bize bırakılan bu toprakların tarihi mirasına sahip çıkacak bu ülkenin evlatları olarak görüyorum kendimizi onlar tarihi görevlerini yaptılar böylesi güzel vatanımıza bayrağımıza sahip çıkmak hepimizin görevi.” İfadeleri kullandı.

Son olarak söz alan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Saray Temsilcisi Abdurrahim Yorulmaz, Türkiye için tekrar tekrar ölmeye hazır olduklarının altını çizerken, “Biz şehit aileleri ve gazilere Türk ulusunun ne kadar duyarlı ne kadar sahip çıktığına sahip olduk. Türkiye için tekrar tekrar ölmeye her zaman hazırız. Doğumdan ölüme kadar biz bu ülke için ne yapmak gerekiyorsa yaparız tekrar şehit olmaya tekrar gazi olmaya hazırız. Böyle günlerde bizi yalnız bırakmadığınız bize güler yüz gösterdiğinizden dolayı hepinize teşekkür ediyorum.” İfadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Saray İlçe Müftüsü Abdullah Eroğlu tüm şehitlerimiz ve hayatını kaybeden gazilerimiz için dua okudu.

Yemek organizasyonunda protokol üyeleri şehit yakınları ve gaziler ile yakından ilgilenirken onlarla bolca sohbet ettiler. Yemeğe Saray Kaymakamı Adnan Tezcan eşi Tuğba Işıldak Tezcan ile birlikte, Saray Garnizon Komutanı Fatih Solmazlar, Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, cumhuriyet savcıları ve hakimler, İlçe Jandarma Komutanı Emrah Kaya, İlçe Emniyet Müdürü Oğuz Günhan, kurum amir ve müdürleri ile şehit yakınları ve gaziler katıldı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.