İYİ Partililerden Termik Santrale “Hayır”

İYİ Partililerden Termik Santrale “Hayır”

ABONE OL
Mart 16, 2018 15:11
İYİ Partililerden Termik Santrale “Hayır”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İYİ Parti Tekirdağ İl Başkanı Seval Erkan ile İYİ Parti Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin Kapaklı ve Çerkezköy arasına kurulması planlanan Kömürlü Termik Santral ile ilgili Pınarça Mahallesinde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Düzenlenen basın açıklamasına İYİ Parti Tekirdağ İl Başkanı Seval Erkan ile İYİ Parti Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin’in yanı sıra İYİ Parti Saray İlçe Başkanı Rahim Buluş, İYİ Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Cemal Turlin, Pınarça Mahallesi Muhtarı Özcan Bozkaya ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.

Başkan Çetin, yaptığı basın açıklamasında kömürlü termik santrallerin insan sağlığını ciddi boyutta tehdit ettiğini belirterek, “Bilindiği gibi bölgemizde kurulması planlanan kömürlü termik santral ile ilgili hassasiyetimizi daha önceki açıklamalarımızda dile getirmiştik. O günlerden sonra da yaptığımız araştırma ve incelemeler neticesinde bu endişelerimizi tekrar gündeme alma gereğini hissettik. Bu düşünce ile bilim çevreleri tarafından da kömür ile çalışan termik santraller bacalarından salınan gazlar ile başta hava kirliliği olmak üzere, çevresel kirlenmelere yol açmakta, insan sağlığını ciddi boyutlarda tehdit etmektedir” dedi.

“YER ALTI SULARIMIZ KULLANILAMAYACAK HALE GELECEK”

Kömürlü termik santrallerin havaya ve su kaynaklarına verdiği zararlardan bahseden Başkan Çetin, “Kömürlü termik santraller havaya, bacaları vasıtasıyla karbondioksit, kanserojenler, partikül maddeler, cıva, uranyum ve toryum salarlar. Rüzgara bağlı olarak bu maddeler sadece bulundu yerde değil, yaklaşık 300 km uzaklıktaki alana, atmosfere yayılırlar. Sadece Çerkezköy Kapaklı ve çevresindeki yerleşim yerleri değil, Türkiye nüfusu oranın en yüksek olduğu, her geçen gün iş ve aş için göç alan, tüm Trakya bölgesi olumsuz olarak etkilenecektir. Sağlık sorunları artacak, bitmekte olan tarım ve hayvancılık tamamen bitecek, doğa kirlenecek ve zaten yetersiz kalan yer altı sularımız kirlenip kullanılmayacak hale gelecektir. 2016 yılında sağlık ve çevre birliği raporlarından da anlaşılacağı gibi Termik Santrallerin neden olacağı ağır metal ve asit yağmurları nedeni ile alerjik solunum yolu hastalıkları, çeşitli kanser türleri ve gebelere etkileri nedeniyle beyin gelişimi yetersiz anormal çocukların dünyaya gelmesi kaçınılmaz olduğu belirtilmektedir” ifadelerini kullandı.

“HALKIN %80’İ KANSERE MARUZ KALMIŞ”

Kahramanmaraş’ta bulunan Afşin-Elbistan Termik Santralini yerinde inceleme fırsatı bulduğunu belirten Başkan Çetin, orada gözlemlediklerini, dile getirerek, “Bu inceleme gezisinde yapmış olduğumuz gözlem ve istişarelerde görüldüğü üzere Termik Santraller bölge insanı ve tabiat üzerinde çok olumsuz etkiler yarattığı tespit edilmiştir. Bunun nedenleri olarak da Termik Santrallerin yerleşim yerleri ve tarım alanlarının yakınına kurulmuş olması akla gelmektedir. Burada Çoğulhan Beldesi yöre halkı ile yapılan birebir görüşmelerde, nüfusu 10-12 bin olan beldenin şu anda 2 bin civarında olduğu söylenmektedir. Şehrin terk edilmiş görüntüsü, durumun ne kadar vahim olduğu ve adeta hayalet şehir haline geldiği görülmüştür. Belde halkı bu beldede 4 adet cami bulunduğunu fakat ancak tek camilik cemaat toplanabildiğini diğerleri de kullanılmadığını söylediler. Durumun en acı tarafı da beldede yaşayan halkın %80’i kanser türlerine maruz kaldığının teşhisi konulmuş durumda ve ölümlerin çok genç yaşlarda olduğu belirtilmektedir” dedi.

“BİR SÜRE SONRA YAVAŞ YAVAŞ ÖLECEKSİNİZ”

Halkı son teknoloji termik santral yapacaklarını söyleyerek kandırdıklarını belirten Başkan Çetin, “Tarım alanlarında da önceleri buğday, nohut, ayçiçeği, sebze ve meyve üretimi yapılmakta iken şimdi ise sadece şeker pancarı üretimi yapılmakta olduğu, fakat bunu da sağlıklı olduğu konusunda ciddi şüpheler var olduğu belirtilmektedir. Bununla birlikte yer altından çıkan kömür havzalarında büyük çöküntüler olduğu gözlemlenmekte, su kaynakları tamamen kirlenmiş kısacası nereden bakarsan her şey içler acısı bir durumdadır. Burada kurulan bu santrallerin son teknoloji ile yapıldığını kesinlikle insan sağlığına ve çevreye zararları olmayacağını söylemişler ama maalesef sonuçlar ortada. Burada yaşamak durumunda kalan halkın söylediği bu düşündürücü sözler “Bölgenizde kurulmak istenen Termik Santral için engelleme uğruna ölmek gerekirse şimdi ölürsünüz. Nasıl olsa bir süre sonra yavaş yavaş öleceksiniz” kaydedilmeye değer olduğunu belirtmek gerekir” dedi.

İYİ Parti’nin enerji üretimine karşı olmadığını aksine enerji konusunda yatırımlar yapılması gerektiğini savunduğunu belirterek, “İYİ Parti olarak enerji üretimine karşı olmadığımızın bilinmesini istiyoruz. Aksine enerji üretimi konusunda yatırımlar yapılmasını istiyoruz. Partimizin enerji ile ilgili programında çevre ile dost teknolojileri ön planda tutan, merkezde değil, yerinde ve halkın katılımı ile karar almayı ön gören, yalnızca makro ve büyük ölçekli projeleri değil, mikro ölçekli projeleri de ön planda tutan düzenlemeler yapmayı planlamaktayız. Su, rüzgar, jeotermal, dalga, hidrojen ve güneş enerjisi gibi yerli ve yenilebilir kaynaklarımızdan en yüksek düzeyde yararlanmayı, çatılarda enerji panelleri ile elektrik üretimi yaygınlaştırmayı planlamaktayız” ifadelerini kullandı.

“KABUL EDİLEMEZ”

Başkan Çetin, doğa hassasiyetini ön planda tutan politikalar üretilmesini desteklediklerini belirterek, “Bölgemize yapılması planlanan Termik Santral Kapaklı ve Çerkezköy de yaşayan 270 bin kişinin yanı başlarına, evlerinin bahçelerine denecek kadar yakınlarına kurulacak şekilde planlanması kabul edilemez. Bölgemiz büyük bir sanayi bölgesidir. Bunun paralelinde, her geçen gün nüfusumuzun ve çevremizdeki sanayi kuruluşlarının artması, elektrik enerjisi ihtiyacının da artmasına sebep olmaktadır. Bu ihtiyacın da artarak da devam edeceği ön görülmektedir. İYİ Parti Kapaklı İlçe Yönetimi olarak, enerji üretiminin tüm canlılar, çevre ve doğa hassasiyeti ön planda tutularak yapılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“CİDDİ ŞÜPHELERİMİZ MEVCUTTUR”

Başkan Çetin’in açıklamasının ardından İYİ Parti Tekirdağ İl Başkanı Seval Erkan’da bir açıklama gerçekleştirdi. Başkan Erkan yaptığı açıklamasında, Kapaklı İlçe Başkanım Sayın Yusuf Çetin’in de dile getirdiği üzere, ilçe başkanlarımızın katılımı ile Şubat ayında gerçekleşen, Afşin- Elbistan Termik Santrallerinin inceleme gezisinde, Termik Santrallerin bölgesel olarak, insan ve tabiat üzerinde çok olumsuz etkiler yaratmış olmaları, başta hava kirliliği olmak üzere çevresel kirlenmelere yol açtığı ve insan sağlığını ciddi boyutlarda tehdit ettiği görülmüştür. Tekirdağ ili olarak sanayi ve tarım açısından çok zengin bir konumdayız. Önceleri bölgemizde buğday, nohut, ayçiçeği, sebze ve meyve üretimi yapılmakta iken, şimdi ise sadece belirli ürünlerin kısıtlı şekilde üretimleri yapılmakta olup, bu üretimlerin de sağlıklı olup olmadığı konusunda ciddi şüphelerimiz mevcuttur. Her geçen gün nüfusumuzun, iş ve aş için göç alması ve çevremizdeki sanayi kuruluşlarının artması, Elektrik Enerjisi ihtiyacının da artmasına sebep olmaktadır, bunun bilincindeyiz. Fakat bu nedenler sonucu Trakyamız olumsuz olarak etkilenecek, sağlık sorunlarımız artacak, bitmeye yüz tutmuş tarım ve hayvancılığımız tamamen bitecek, doğamız ve yer altı kaynaklarımız kirlenecektir” dedi.

Enerji üretimine karşı olmadıklarını, çevre ile dost teknolojilerin ön planda tutulması gerektiğini belirterek, “İYİ Parti olarak enerji üretimine karşı olmadığımızın bilinmesini isteriz. Enerji üretimi konularında yatırımlar elbette yapılmalıdır. Partimizin, enerji ile ilgili programında çevre ile dost teknolojileri ön planda tutan, merkezde değil yerinde ve halkın katılımı ile karar almayı öngören, yalnızca makro ve büyük ölçekli projeleri değil, mikro ölçekli projeleri de ön planda tutan düzenlemeler yapmayı planlamaktayız. Bölgemizde yapılması planlanan Termik Santral Kapaklı ve Çerkezköy’de yaşayan 270 bin kişinin yanı başlarında, evlerinin bahçelerine denecek kadar yakınlarına kurulacak şekilde planlanması kabul edilemez. Biz sorun üreten değil, çözüm üreten bir anlayış ile olaylara yaklaşmaktayız” ifadelerine yer verdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.