Kış Lastiği Uygulaması 1 Aralık ta Başlıyor

ABONE OL
Mayıs 19, 2023 10:07
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kış lastiği takma uygulaması, şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için 1 Aralık Perşembe günü başlıyor.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2012’de yürürlüğe giren Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmeliğine göre, kış şartlarına uygun olmayan, kar lastiği takılmamış araçların yola devam etmelerine izin verilmeyecek. Kurala uymayan araçların işletmecilerine 602 lira ceza uygulanacak. Söz konusu uygulama, 1 Nisan’da sona erecek.

Trafik Bilgisi ve Direksiyon Eğitmeni Metin Demirtaş

Trafik Bilgisi ve Direksiyon Eğitmeni Metin Demirtaş

Uygulamanın zorlu kış şartlarına karşı önlem almamış, sürücünün kendisinin, diğer sürücülerin ve yolcuların mağdur olmaması için hayata geçirildiğini ifade eden Trafik Bilgisi ve Direksiyon Eğitmeni Metin Demirtaş, Kış lastiği takma uygulaması hakkında şu bilgileri verdi; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının 2012 yılında çıkardığı “Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik” şöyle demektedir ; “Yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanmaları zorunludur. Hava şartlarının gerektirmesi halinde söz konusu tarih aralığındaki süre Bakanlıkça 1 ay artırılabilir.”
Bu yönetmeliğe uymayan aracın işletenine kanun çerçevesinde bakanlığın verdiği yetkiye dayanarak 2016 yılı içinde, trafik görevlilerince 602 Türk lirası tutarında idari para cezası karar tutanağı düzenlenir ve bu araçların lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın  yerleşim birimine kadar gitmelerine denetimle görevli olanlar tarafından izin verilir.
Yönetmeliğe uymayan araçları denetlemeye, Bakanlığın yetkilendirdiği Bakanlık personeli ile Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri yetkilidir.
Ayrıca yönetmelik uluslararası taşımalarda kullanılan yabancı plakalı araçlar içinde geçerli olacaktır.
Kış lastiği takma zorunluluğu hususi otomobiller için geçerli değildir, ancak valilikler hava şartlarının durumuna göre hususi otomobiller içinde kış lastiği takma zorunluluğunu hayata geçirebilirler, bunun için araç sürücüleri bu mevsimde valilik açıklamalarını yakından takip etmelidir.
Geçen kış şehirler arası yük ve yolcu taşıyan 3 bin 300 ticari araç sahibine, kış lastiği takmadıkları için 1 milyon 950 bin lira para cezası uygulanmıştır.
Ticari araç sürücüleri son güne kalmadan kış lastiklerini taktırmalıdırlar.
Ülkemizde meydana gelen trafik kazaları hem biz araç sahiplerine hem de ülke ekonomimize büyük zararlar vermektedir, bu kazalarda ortaya çıkan ölüm ve yaralanmalarda ise bir çok aile üzüntü içinde, acı içinde kalmaktadır. Biz araç sahipleri ve sürücüleri gerekli tedbirleri alarak özellikle kış mevsiminde araçlarımızda mutlaka kış lastiğimizi takmalı, takoz , zincir, çekme halatı gibi ekipmanları yanımızda bulundurmalıyız.
Hayatta her şeyi riske atabiliriz ancak hayatımızı riske atmamalıyız. Yolunuz açık, geleceğiniz aydınlık olsun.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.