“KÖŞKÜ DAĞITMAK ALPULLU’YU DAĞITMAKTIR”

“KÖŞKÜ DAĞITMAK ALPULLU’YU DAĞITMAKTIR”

ABONE OL
Haziran 9, 2018 15:01
“KÖŞKÜ DAĞITMAK ALPULLU’YU DAĞITMAKTIR”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Alpullu Şeker Fabrikasının satılmasının ardından yerleşke içeresinde bulunan Ergene Köşkü’ndeki Atatürk’e ait hatıraların Ankara’ya taşınması gündemde.

Atatürk’ün 1930 yılındaki Alpullu ziyaretinde konakladığı Ergene Köşkü’nde kendisine ait hatıra niteliğindeki tablo, belge, nişan, şilt gibi eserlerin Ankara’ya götürüleceği iddia edildi. Türkşeker Genel Müdürlüğü’nce, şeker fabrikasının özelleştirme şartnamesinde yer alan maddeye göre Atatürk’e ait hatıraların kuruma devredilmesi için girişimde bulunulduğu ve Ergene Köşkü’ndeki hatıraların da tutanakla kayıt altına alınarak ambalajlanıp Ankara’ya gönderilmesinin istendiği öğrenildi. Fabrika yönetimi de bu doğrultuda Atatürk’e ait belge, eşya ve diğer eserleri Ankara’ya göndermek için çalışma başlattı. Öte yandan, bünyesinde tarihi eşyalar barındıran diğer fabrikalarda da aynı işlemin uygulandığı öğrenildi.

“ALPULLU’NUN KÖYDEN FARKI KALMAZ”
Atatürk’e ait tarihi eşyaların taşınmasının gündeme gelmesi, bazı tepkilere de neden oldu.
Şartname gereği gerçekleştirilecek bu işlemin ardından Alpullu’nun herhangi bir köyden farkının kalmayacağını dile getiren bölge sakinleri, bu eserlerin bu bölgeye fayda sağlayıp özellik kattığını, burada sergilenmesi gerektiğini belirttiler.

“KÖŞKÜ DAĞITMAK ALPULLU’YU DAĞITMAKTIR”
Konuyu yakından takip eden ve daha önce Ergene Köşkü’nün müze olmasını talep eden çevre gönüllüsü Hakan Dedeoğlu ise Atatürk’ün eserlerinin burada kalıp, sergilenmesi için STK’lara destek çağrısında bulundu.
Şeker fabrikasının tarihe geçmesinin nedeninin Ergene Köşkü olduğunu söyleyen Dedeoğlu; “Ergene Köşkü’nü dağıtmak, temelinde Alpullu’yu dağıtmaktır” dedi.

Ergene Köşkü’nün müze olması için zamanında girişimlerde bulunan Dedeoğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Gerek belediye başkanı, gerek halkımız bunun peşini bırakmayacaktır. Bu ülkede erken kalkan, halkımızın sevinçleriyle, hüzünleriyle, kısacası duygularıyla oynamaya çalışıyor” dedi.
Telefonla ulaştığımız Türkşeker Genel Müdürlüğü Özel Kalemi ve Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, Alpullu’daki Atatürk eşyalarının Ankara’ya gönderilmesinin istenip istenmediği konusunda herhangi bir bilgi vermedi.

“SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ GİBİ”
Ergene Köşkü’nün içindeki eşyaların taşınmasını ‘Süleyman Şah Türbesi’nin taşınmasına benzeten Hakan Dedeoğlu; “Bir süre önce Süleyman Şah Türbesi’nin bir anlamda yok edilmesi, Türk milletinin geçmişle geleceği arasındaki bağı nasıl koparmışsa, Ergene Köşkü’nün temel değerleriyle büyümüş olan bölge halkımızın da aynı şekilde geçmiş duyguları yok edilmek istenmektedir. Bu kararı alanları kınıyorum. Bu arada gecikmeli de olsa Alpullu Belediye Başkanı’nın tepki temelli istifası sevindirici ve çok yerinde olmuştur” diye konuştu.

“MÜZE OLMASINI SAĞLAMALIYIZ”
Dedeoğlu, köşkün müze olması için geçmiş yıllarda dile getirdiği talebi yineleyerek; “Atatürkçü ve millici olduğunu iddia edenlerin bu konudaki talepleri anlaşılır değildir. Bu konuda başta siyasiler, valiler ve benzer tüm yetkinler buna müsaade etmemelidir. Geçmiş yıllarda Ergene Köşkü ile ilgili müze yapılması taleplerimiz olmuş ancak uygun bulunmamıştı. Bugün gelinen noktada bu talebimi tekrar ediyorum. Hep beraber el birliği ile Ergene Köşkü’nün müze yapılmasını sağlamalıyız” ifadelerini kullandı.

Bölgenin SİT alanı olmasıyla ilgili görüşlerini de belirten Dedeoğlu, “Zaten satış şartnamesi gereği, SİT alanı olması nedeniyle bölgenin tümünü kapsayan bir dokunulmazlık söz konusuyken, gayriihtiyari bir anlayış içinde bu talepte bulunmak anlamsız olmaktadır” dedi.

“ATATÜRK’ÜN BAZI EŞYALARI KAYIP” İDDİASI!
Öte yandan, Ergene Köşkü’nde daha önceki yıllarda yapılan kayıt çalışmalarında Atatürk’e ait bazı eşyaların kayıp olduğunun anlaşıldığı da iddia edildi. Çalışmalarda Atatürk’e ait seccade ve çevirmeli telefonun kayıp olduğunun anlaşıldığı ve kayıt altına geçirildiği iddia edildi.
Dedeoğlu bu konuyla ilgili olarak da; “Bu alınan eserler neredeyse müzeye geri alınmasının daha doğru olacağına inanıyorum” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.