Atatürk’ün Tekirdağ’ı Ziyaretinin ve Harf İnkılabının 93. Yıl Dönümü Kutlandı
  • Saray Haber
  • Tekirdağ
  • Atatürk’ün Tekirdağ’ı Ziyaretinin ve Harf İnkılabının 93. Yıl Dönümü Kutlandı

Atatürk’ün Tekirdağ’ı Ziyaretinin ve Harf İnkılabının 93. Yıl Dönümü Kutlandı

ABONE OL
Ağustos 23, 2021 12:22
Atatürk’ün Tekirdağ’ı Ziyaretinin ve Harf İnkılabının 93. Yıl Dönümü Kutlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

23 Ağustos 1928 tarihinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Tekirdağ’ı ziyaretinin ve Harf İnkılabı’nın 93. yıl dönümü Süleymanpaşa ilçesindeki 50. Yıl Harf İnkılabı Anıtı’nda düzenlenen törenle kutlandı.

Anıta çelenklerin sunulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende konuşma yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Harf İnkılabı’nın ülkemizde kültür alanında hayata geçirilen en önemli devrimlerden biri olduğunu belirterek, “23 Ağustos 1928, Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün Tekirdağ’ı ziyaret ettiği ve yeni Türk alfabesini ilk kez burada uyguladığı tarihtir. Osmanlı döneminde, eğitim kurumlarının azlığı ve Arap alfabesinin zor öğrenilmesi nedeniyle okuma – yazma oranı oldukça düşüktü. Ayrıca Arapça’da olmayan bazı Türkçe harflerin, Arap alfabesiyle ifade edilemeyişi, bu alfabenin kullanımını daha zor hale getiriyordu. Türkçe’nin yapısına uygun olan yeni Türk alfabesinin kabulüyle okumak ve yazmak daha da kolaylaşmıştır. Bununla beraber yurdumuzun dört bir yanında açılan millet mektepleri sayesinde okur-yazar insan sayısı çok hızlı bir şekilde artmıştır. Gerçekleştirilen bu devrimle halkın genel eğitim seviyesi hızla yükselmiştir. Son dönemde Ortadoğu Bölgesinde yaşanan gelişmeler, ülkelerin gelişmesinde ve refah düzeyinin yükseltilmesinde, eğitimin ne denli önemli olduğunu ortaya koymuştur. Ülkemizde her ne kadar eğitim alanında hedeflenen seviyeye henüz erişilememiş olsa da, Cumhuriyet döneminde büyük ilerleme kat edildiği açıktır. Eğitim ve kültür reformlarının gerçekleştirilmesinde Harf İnkılabının gerçekleştirilmesinin büyük önemi vardır. Bu nedenle çağdaş fikirleriyle yolumuzu aydınlatan Ebedi Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’e ve Cumhuriyet’imizin kurucu kadrolarına ne kadar şükretsek azdır.23 Ağustos 1928 tarihinde Tekirdağ’a gelen Ebedi Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün, yeni Türk alfabesini kamuoyuna tanıtmak için mavi gözlü kentimizi seçmesi son derece önemli ve anlamlıdır. Yüzünü güneşe dönen, çağdaş ve ilerici Tekirdağ halkı olarak, kentimizin yeni Türk alfabesinin ilk kez uygulanışına ev sahipliği yapmış olmasından dolayı gurur ve mutluluk duyuyoruz. Bu düşüncelerle Harf İnkılabının uygulanışının 93. yıl dönümünü kutluyor, bu büyük devrimin mimarı Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet, şükran ve saygıyla anıyorum.” dedi.

Başkan Albayrak’ın konuşmasının ardından günün anlam ve önemini belirten şiirler okundu ve Halk Eğitim Merkezi kursiyerleri tarafından halk oyunu gösterisi gerçekleştirildi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Harf İnkılabının 93. yıl dönümü anısına bastırılan posta pulları protokol üyeleri ve katılımcılara dağıtıldı.
Törene Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Garnizon Komutanı Piyade Albay Şahin Yenilmez, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Kaymakamı Harun Kaya, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

ATATÜRK VE TEKİRDAĞ TEMALI FOTOĞRAF SERGİSİNİN AÇILIŞI YAPILDI
Mustafa Kemal Atatürk’ün Tekirdağ’ı ziyareti ve Harf İnkılabı’nın 93. Yıl dönümü kutlamaları kapsamında bir diğer etkinlik Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde düzenledi. NKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasan Kaya tarafından Harf İnkılabı ve Tekirdağ konulu konferans verildi. Konferansın ardından protokol üyeleri tarafından Atatürk ve Tekirdağ temalı fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı. Sergide yer alan fotoğrafları tek tek inceleyen Başkan Albayrak, “Çağdaş fikirleri, ilkeleri ve ölümsüz eserleriyle yolumuzu aydınlatmaya devam eden Ebedi Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ve minnetle anıyorum.” dedi.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.