Avrupa Birliği’nin MODEX Afet Tatbikatı Tekirdağ’da Yapılıyor

Avrupa Birliği’nin MODEX Afet Tatbikatı Tekirdağ’da Yapılıyor

ABONE OL
Kasım 10, 2021 12:18
Avrupa Birliği’nin MODEX Afet Tatbikatı Tekirdağ’da Yapılıyor
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin AFAD ile 2015 yılında üyesi olduğu Avrupa Birliği Sivil Koruma Mekanizması tatbikatı, 10-14 Kasım 2021’de Tekirdağ’da yapılıyor.

AFAD-RED Sistemi’nin hazırladığı Şarköy’deki 7.4’lük deprem senaryosuyla gerçekleştirilen Tekirdağ MODEX’e, Avrupa Birliği ülkelerinden 378 personel katılıyor. Tekirdağ MODEX’i izleyecekler arasında, İçişleri Bakanı Süleyman SOYLU ve Türkiye AB Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus MEYER-LANDRUT bulunuyor.

Ülkemizin AFAD aracılığıyla üyesi bulunduğu Avrupa Birliği Sivil Koruma Mekanizması’nın MODEX Tatbikatı, arama kurtarma ve tıbbi müdahale konusuyla gerçekleştiriliyor. AFAD RED Ön Hasar ve Kayıp Tahmin Sistemi’nin ürettiği deprem senaryosuyla yapılacak Tekirdağ MODEX’e, toplam 7 ülke katılıyor. Türkiye; Avusturya, Bulgaristan, Fransa, İspanya, İtalya ve Yunanistan’ın dâhil olduğu AB tatbikatına, AFAD koordinasyonunda ev sahipliği yapıyor. Şarköy yakınlarında gerçekleşen 7.4 büyüklüğündeki deprem senaryosunu temel alan Tekirdağ MODEX’e, Avrupa’dan 378 kişi 60 araçla katılıyor. Ulusal ekipler ise Tekirdağ’a 44 ilden 1.337 personel ile geliyor.

11 Başlıkta Tatbikat Yapılıyor
11 Kasım’da saha uygulamaları başlayacak uluslararası tatbikat kapsamında, pek çok başlıkta uygulamalar yapılacak. Tatbikat modülleri arasında, Enkazda Arama ve Kurtarma, Yüksek Katlardan İndirme, Ulaşım Kazasına Müdahale, Denizde Yangına Müdahale, Vinçten Personel Kurtarma, Hava Aracı İle Kurtarma, Sualtı Kayıp Arama, Enkaz Altında Araç İçinden Kurtarma, Medikal Kurtarma ve Yüksekten İndirme başlıkları bulunuyor.
Tatbikatlara Avrupa’dan gelen ekipler dışında AFAD Başkanlığı’ndan yöneticiler ile AFAD uzmanları, AFAD’ın Bursa, İstanbul, İzmir ve Sakarya Arama Kurtarma Birliklerinden arama kurtarma uzmanları katılıyor. Sağlık Bakanlığı UMKE ve SAKOM, Sahil Güvenlik, Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ İtfaiyesi, AKUT, Afet Çevirmenleri Derneği ile Tekirdağ İl Afet Müdahale Planı’nın çalışma ve operasyon grupları yer alıyor.

Afetlerde Avrupa Ülkelerinin Birlikte Çalışması Kolaylaşıyor
AB MODEX tatbikat serilerinin parçası olan Tekirdağ MODEX, afet ve acil durumlarda yabancı ekiplerin birbiri ve ev sahibi ülkeyle birlikte çalışmasını kolaylaştırmak için yapılıyor. Tatbikatta, ülkeye giriş prosedürleri ve acil durumlara ortak müdahale prosedürleri, tüm katılımcı ülkeler tarafından benimseniyor. Ulaşım imkânları belirleniyor, süre ölçümleri yapılıyor. Ülkelerin iletişim ve bilgi sistemleri entegre çalıştırılıyor, kendi kendine yeterlilik ve birlikte çalışabilme kabiliyetleri geliştiriliyor. Koordinasyon sağlanıyor, uygulamalı eğitim imkânı elde ediliyor ve deneyim kazanımı sağlanıyor.

Tatbikat Üst Düzeyde Takip Edilecek
Tekirdağ il merkezinde 4 farklı noktada saha aktiviteleri yapılacak tatbikata, üst düzeyden izleyiciler katılacak.
İzleyiciler arasında, İçişleri Bakanı Süleyman SOYLU, Türkiye AB Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus MEYER-LANDRUT, AFAD Başkanı Vali Yunus SEZER, Fransa Sivil Güvenlik ve Kriz Yönetimi Genel Müdürü Vali Alain THIRION bulunuyor. Bakan Soylu, Meyer-Landrut ile birlikte 12 Kasım Cuma günü tatbikatı izleyecek.
Tatbikatı ayrıca Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) Acil Müdahale Bölümü Şefi Sebastian Rhodes STAMPA ve yine OCHA’dan şube başkanları, yabancı kurumların orta düzey yöneticiler takip edecek.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.