Ödediğiniz o parayı geri alın!

Elektrik kayıp kaçak bedellerinin nasıl geri alınabileceğini merak ediyor musunuz? İşte elektrik kayıp kaçak bedellerini geri alabilmeniz için yapmanız gerekenler...

KAÇAK BEDELİ NASIL GERİ ALINIR?

1) Öncelikle elektrik abonesi olduğunuz elektrik dağıtım şirketine bir dilekçe ile başvurarak geriye dönük 10 yılda kaç lira kayıp kaçak parası ödediğinizi sormanız gerekiyor. Şirket başvurunuza olumsuz yanıt verirse doğrudan tüketici mahkemesinde “belirsiz alacak davası” açabilirsiniz.

2) Dağıtım şirketinden aldığınız ne kadar kayıp kaçak tutarı ödediğinizi gösteren yazı ile birlikte ilgili mercie iade için başvurun. İlgili merci 2 bin 200 liraya kadar tutar için İlçe Tüketici Hakem Heyeti, 3 bin 300 liraya kadar İl Hakem Heyeti ve 3 bin 300 liradan fazlası tutar için doğrudan Tüketici Mahkemesi’dir.

SON 10 YILI DA İSTEYEBİLİRSİNİZ

3) Şayet elektrik aboneliğiniz konut için değil de iş yeriniz içinse iki taraf da tacir olduğundan Ticaret Mahkemesi’ne başvurmanız gerekiyor.

4) Başvurunuz sonrası verilecek karar kesinleştiğinde doğrudan icraya koyabilirsiniz.

5) Kayıp kaçak bedeli iadesinde geriye dönük 10 yılın ödemesini geri isteyebilirsiniz. Bireysel aboneler yasal faiziyle birlikte, ticarî aboneler ise avans faizi ile birlikte ödedikleri kayıp kaçak bedelinin iadesini isteyebilirler.

Kayıp kaçak bedeli iadesi ile ilgili hukuki mücadele Bakanlığın da elektrik dağıtım şirketlerinden yana tavır koyması nedeniyle biraz yorucu olabiliyor. Özellikle sanayi elektriği kullanan abonelerde iade istenen miktar da hayli yüksek olabiliyor. Yani yargı süreçlerinde hata yapmamak önem arz ediyor. Bu nedenle tüm bu aşamaları adına vekâletname çıkaracağınız avukatınız aracılığı ile takip etmeniz en sağlıklı yöntem olacaktır.