Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinden Örnek Uygulama

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinden Örnek Uygulama

ABONE OL
Kasım 17, 2020 09:34
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinden Örnek Uygulama
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı, son günlerde COVID-19 vakalarındaki artışı dikkate alarak tüm belediyelere örnek olacak yeni bir uygulamayı hayata geçirdi.

T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü ile Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı arasında yapılan işbirliği sonucunda uygulamaya alınan web servisi hizmeti sayesinde belediye personeli ve hizmet binalarına giriş yapan vatandaşların HES kodunun sorgulanması ve karekod okutularak güvenli alanların belirlenebilmesi olanağı ile salgın yayılım hızının en aza indirgenmesi hedefleniyor. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi hayata geçirdiği bu uygulama ile çalışanların ve vatandaşların sağlığı ile ilgili hassasiyetini bir kez daha göstermiş oldu.
Bu kapsamda sorgulama sistemi; 09/11/2020 tarihinde Bilgi İşlem Dairesi Başkanı M. Hikmet Erzincan’ın Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’a sistem tanıtımına yönelik bir sunumu ve Başkan Albayrak’ın kendi kurum kimlik kartı üzerinden yaptığı sorgulama ile hayata geçirildi.
Bilgi İşlem Dairesi Başkanı M. Hikmet Erzincan, sistemin Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediye Başkanlığı arasında imzalanan işbirliği Protokolü kapsamında hayata geçirildiğini, kimlik kartının Personel Devam ve Kontrol Sistem (PDKS) Cihazı üzerinden okutularak gerçekleştirilen girişlerde COVID-19 riski taşıyan personelin HES kodları tanınarak sistemin Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’na bildirimde bulunduğu, ayrıca kart sahibi personelin cep telefonuna SMS yoluyla risk durumunun bildirildiğini, vatandaş girişlerinde de vatandaşların HES kodu alınarak yapılan sorgulama sonunda girişlerinin sağlandığı, dileyen vatandaşların bina girişlerinde bulunan karekodları okutarak Güvenli Alanları da görebileceği konusunda bilgilendirmelerde bulundu.

Başkan Albayrak, yapılan çalışmalarla ilgili memnuniyetini belirterek, salgın döneminde bu önlemlerle çalışanların ve vatandaşların sağlığının güvence altına alınmasının son derece önemli olduğunu vurgulayarak bu başarıyı kutladığını ifade etti.

COVID’E KARŞI ÇALIŞMA ORTAMI TEKNOLOJİYLE SAĞLANACAK
Tekirdağ Valiliği İl Pandemi Kurulunun 18/08/2020 tarih ve 91 sayılı kararının 2. maddesinde “Hayat Eve Sığar” (HES) uygulamasının tüm kamu kurumlarında randevu talepleri öncesi ve kamu kurumlarına girişlerde kullanılması önerisinin dikkate alınarak hayata geçirildiği proje, unvan ve statü gözetmeksizin çalışan tüm personelin hizmet binalarına girişleri esnasında Personel Kimlik Kartını giriş kapılarında bulunan PDKS (Personel Devam Kontrol Sistemi) cihazına okutması ile aktif hale gelmiş olacak. Sistem yazılımının sıfır maliyet ile Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı çalışanları tarafından yapıldığı projede, çalışanların HES kodlarının personel kimlik kartlarına yüklenmesinin sağlanmasıyla iş girişlerinde personelin kimlik kartını PDKS cihazına okutması sonucunda COVID-19 salgını açısından risk taşıyıp taşımadığı anlaşılmış olacak. Sistem tarafından, kişi risk taşıyor ise durum anında Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığına ve SMS yoluyla ilgilisine mesajla bildirecek, duruma müdahil olunarak güvenlik görevlileri tarafından yürürlükteki pandemi talimatlarına uyumlu bir şekilde sorumlulara gerekli bildirimler yapılacak.

KAREKOD OKUTULARAK GÜVENLİ ALAN KONTROLÜ UYGULAMASI İLE RİSK ALANLARINA ULAŞILACAK
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesine ait tüm lokasyonlarda görev yapan personel ve vatandaşların kullanımına sunulan “Güvenli Alan Karekodları” bina girişleri ve katlarına asılmak suretiyle kullanılır hale getirildi. Personel ya da vatandaşlar HES uygulaması üzerinden “Alan Karekod Okut” menüsüne tıklayarak binada ilan edilen karekodu okutup, mevcut güvenli alanlar ile bu alanlardaki toplam ve riskli kişi sayısını görüntüleyebilme imkanına erişmiş olacak. Alan karekodu bulunmayan lokasyonlar için, Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı ile iletişime geçilerek karekod talep edilebilecek.
Öte yandan HES kodunun tarifi, nasıl ve ne şekilde alınabileceği ile ilgili bilgilendirici afişler bina girişlerine, katlara ve vatandaşların görebileceği tüm alanlara asılarak konu ile ilgili farkındalık yaratılması hedefleniyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.