TİP’ten kanun teklifi: “Yurtlar ücretsiz olsun”

TİP’ten kanun teklifi: “Yurtlar ücretsiz olsun”

ABONE OL
Eylül 23, 2021 15:01
TİP’ten kanun teklifi: “Yurtlar ücretsiz olsun”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Öğrencilerin barınma sorunlarına dair başlattıkları eylemlere destek veren TİP Milletvekilleri, Meclis’e barınma sorununun çözümüne dair öneriler için bir kanun teklifi verdi.

İstanbul başta olmak üzere özellikle büyükşehirlerde artan kira fiyatları, üniversitelerde yüz yüze eğitimin başlamasından sonra barınma problemini ortaya çıkardı. Devlet yurtlarında yer bulamayan öğrenciler, özel yurt ve kiralık evlere verecek paralarının da olmaması nedeniyle sokakta kaldı. Bu sorunu yaşayan öğrenciler, ‘barınamıyoruz’ diyerek eylem başlattı.

Çeşitli kentlerde parkalara giden öğrenciler, buralarda sabahlıyor. Kimi zaman polis engeliyle karşılaşan öğrencilere HDP, CHP ve TİP Milletvekilleri de destek veriyor. TİP’li dört milletvekilinin imzasıyla bugün Meclis’e Yükseköğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu ile Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu’nda değişiklik öngören bir kanun teklifi verildi.

Teklifte, KYK yurtlarının ücretsiz hale getirilmesi ve ivedi olarak âtıl durumdaki kamu binalarının öğrenci yurduna dönüştürülmesi için düzenleme yapılması önerildi. Mevcut yurtların ihtiyacın yüzde 10’u dahi karşılamadığı vurgulanan teklifte, “Mülkiyeti ve/veya kullanım hakkı kamuda olan âtıl ve kullanılmayan uygun yapıların tespit edilip öğrenci yurdu haline getirilmesi” önerisi yer alıyor.

Teklifteki düzenlemeler şöyle:
KYK yurtlarının ücretsiz hale getirilmesi;
Mülkiyeti ve/veya kullanım hakkı kamuda olan âtıl ve kullanılmayan uygun yapıların tespit edilip öğrenci yurdu haline getirilmesi;
Üniversitelerin kuruluşunda, her üniversitenin öğrenci kontenjanlarının en az ¼’ü kadar öğrencinin barınabileceği yurt imkânını sunmakla yükümlü kılınması ve hâlihazırda eğitime devam eden üniversitelerin de bu koşulu 5 yıl içinde tamamlamakla yükümlü olması;
KYK ve üniversitelere ait öğrenci yurtlarından faydalanamayan ve maddi durumu elverişli olmayan tüm öğrencilere asgari ücretin 4’te 1’i oranında aylık kira yardımı yapılması.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.