Yüceer, “Suudi Kral İçin Yas İlan Edilirken Tren Kazasında Neden Edilmedi”
  • Saray Haber
  • Tekirdağ
  • Yüceer, “Suudi Kral İçin Yas İlan Edilirken Tren Kazasında Neden Edilmedi”

Yüceer, “Suudi Kral İçin Yas İlan Edilirken Tren Kazasında Neden Edilmedi”

ABONE OL
Temmuz 17, 2018 17:00
Yüceer, “Suudi Kral İçin Yas İlan Edilirken Tren Kazasında Neden Edilmedi”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Çorlu’da gerçekleşen tren kazasının “ağır ihmaller” ve “tedbirsizlikler” nedeniyle gerçekleştiğini ifade etti. CHP’li Yüceer, yeni Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’ın dün yaptığı “hızlı tren” açıklamalarına da tepki gösterdi.

“Bugün itibariyle 2’si yoğun, 26 yaralı hastanede tedavi görüyor!”
CHP’li Candan Yüceer, 8 Temmuz’da Çorlu’da gerçekleşen ve 24 yurttaşın hayatını kaybettiği tren kazasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. TBMM’de gerçekleştirdiği basın toplantısında, yaralıların son durumuna ilişkin bilgiler paylaşan CHP’li Yüceer, bugün itibariyle 2’si yoğun bakımda, 24’ü serviste olmak üzere 26 yurttaşın hastanelerde olduğunu ifade etti. Kaza yerine ulaşan ilk ekiplerin 112, jandarma ve büyükşehir itfaiye birimlerinin olduğunu ifade eden CHP’li Yüceer, bu birimlerin kazadan yaklaşık 30 dakika sonra yaklaşık 1,5 km yürüyerek bölgeye ulaştıklarını belirtti.

“Çorlu faciasında ağır ihmal ve tedbirsizlikler var!”
CHP’li Yüceer basın toplantısında, “Tarihimizin en büyük tren kazalarından biri olan Çorlu faciasında 24 yurttaşımız hayatını kaybetti, 338 yurttaşımız ise yaralandı. Hayatını kaybeden yurttaşlarımızı bir kez daha Allah’tan rahmet, ailelerine sabır ve yaralarılar acil şifalar diliyorum. Kaza hepimizi derinden yaraladı, ancak ateş düştüğü yeri yakıyor. Kazanın ardından kazanın neden gerçekleştiğini öngörülemez miydi? Önlenemez miydi? Kaza öncesi ve sonrası varsa ihmalleri bu ve benzeri kazaların bir daha yaşanmaması için konuşmamız gerekiyor. Facianın nedeni, yetkililerin ve ulaştırma bakanının ifade ettiği gibi, ‘yağış çok fazla olduğu için’ midir? Öncelikle şunu söylemek gerekir: Yağış fazlalığı yaşanan facia için bir açıklama olamaz! Bu facia öngörülebilir ve önlenebilir nedenlerden ötürü meydana gelmiştir. Ağır ihmaller ve tedbirsizlikler vardır. Bu durum gerek meslek odalarının, gerekse uzmanların konuya ilişkin açıklamalarında da böyledir.”

“Bu fotoğraf, dünya demiryolları tarihine geçecek utancın fotoğrafıdır!”
CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer “Yetkililerce yapılan açıklamalarda söz konusu kazanın beklenmeyen ölçüde aşırı yağıştan kaynaklandığı belirtiliyor. Kaza bölgesine en yakın ölçüm istasyonlarından biri olan Çorlu Meteoroloji İstasyonunu yağış analizine göre bölgede meydana gelen yağışlar 7 yılda bir görülmesi mümkün olan yağışlardandır. Bu anlamda beklenmeyen ve olağanüstü yağışlar değildir. Kaza yerine yakın bir diğer ölçüm istasyonu olan Muratlı istasyonunun ölçmüş olduğu yağış değerleri 11-12 oranı 30,4 mm/12-12.26 oranında ise 32,4 mm yağış gözlenmiştir. 1950’den bu yana yağış miktarlarına baktığımızda çok büyük farklılıkların olmadığını görüyoruz. Bu anlamda beklenmeyen olağanüstü yağış yok ama velev ki var. Bu aynı yağışın üzerinden kaza anına kadar geçen yaklaşık 2-3 saatlik zaman diliminde menfezde ve menfez üstünde bu zararın neden görülmemiş olması, neden menfezin kontrol edilmemiş olması ayrıca sorgulanmalıdır. Söz konusu facia tren yolu altyapısının bakım onarım yenileme çalışmalarını teknik gerekliliklerine uygun olarak gerçekleştirilmemesinden kaynaklanmaktadır. Öyle ki bu olayın gerçekleştiği yerdeki menfez ve menfez üzerine yapılan dolgunun yetersizliği görüntülerden dahi bari şekilde anlaşılmaktadır. Fotoğrafta gördüğünüz üzere bölgede altyapı çok kötü durumdadır. Bu fotoğraf dünya demiryolları tarihine geçecek utancın fotoğrafıdır” dedi.

“Facianın asıl sorumlularını gizlemek için yağış bahanesinin arkasına sığınıyorlar”
CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, “Fotoğrafta gördüğünüz gibi, rayların altı tamamen boş bir şekilde, raylar havada kalmış durumda. 1900’lü yıllarda yapılan menfezin gerekli bakımları ve istinat duvarı ihmal edildiği için facia göz göre göre gelmiştir. Facianın asıl sorumlularını gizlemek için yağış bahanesinin arkasına sığınılmaktadır. Bunun birlikte bir de 11 Haziran 2018’de bir bakım ihalesini verildiğini, ancak 20 Haziran’da bu ihalenin ‘ödenek yetersizliği’ nedeniyle iptal edildiğini görüyoruz. Yetkililer bu bakım ihalesinin kazanın gerçekleştiği tren hattı için olmadığını belirttiler. ‘Bakım yapılması düşünülmeyen, bakım ihalesi verilmeyen’ tren hattının durumu faciaya neden oluyor. Bir de bakım ihalesi verilen hattı düşünün. Facianın diğer bir nedeni ise personel eksikliğidir. Özelleştirme politikaları sonucu TCDD’de görev yapan ‘yol bekçilerinin’ yeni adıyla ‘hat kontrol memurlarının’ maliyet gerekçesiyle kadro dışı bırakılmış ve yol bekçilerinin yapacağı işler, fazla mesai yöntemiyle kontrolleri hafta içi yapmak üzere işçilere devredilmiştir. Yol bekçileri işlerini hafta sonları da yaptığı için şayet bu görevleri devam etseydi, bu facia yaşanmayabilirdi” dedi.

“Bu kazanın gerçek sorumlusu demiryolları bakımını yapmayan, bilimsel uyarılara kulak tıkayan siyasi iradedir”
CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, “Sorumluluğu en alt birimdeki personele ve doğa olaylarına yüklenmesi anlayışı sorunlu ve bir o kadar da yanlıştır. Bu kazanın gerçek sorumluları demiryolları bakımını yapmayan, bilimsel uyarılara kulak tıkayan, insan hayatıyla ilgili gerekli yatırımları yapmayan siyasi iradedir. Olayın hemen ardından geçici yayın yasağı getirilmesi ve facianın üzerinden 24 saat geçmeden Saray’da kutlamalar yapılması, kazadaki ihmallerin üzerinin örtüldüğü şüphelerini güçlendirmektedir. Çorlu Tren Faciası, seçim meydanlarında malzeme olsun diye, demiryollarını tıpkı Pamukova tren kazasındaki gibi, projeleri tamamlamadan, bilimsel ve dünya standartlarına uygun yapmadan oldu bittiye getirerek açmanın acı bir sonucudur” dedi.

“Suudi Kral öldüğünde 1 günlük yas ilan edenler, 24 yurttaşımız öldüğünde Saray’da kutlama yaptılar!”
Ayrıca Yüceer, “Bizler ulusal yas beklerken kutlama yapılmasını büyük bir üzüntüyle karşıladık. Suudi Kral öldüğünde 1 günlük yas ilan edenler, 24 yurttaşımızın hayatının kaybetmesinin ardından herhangi bir yas ilan etmeyip bir de üzerine kutlamalar yapmıştır. Yeni Bakan Cahit Turhan da tüm bu olayların üzerinden tıpkı önceki bakanlar gibi ‘Edirne için yeni hızlı tren sözü’ vermiştir. Bakan’a buradan sesleniyorum, yeni hızlı tren sözleri vermek yerine kazanın gerçek nedenlerini ve sorumlularını ortaya çıkarmaya çağırıyorum. Biz Çorlu faciasını unutmayacağız, unutturmayacağız. Nedenleri ve sorumlularının ortaya çıkarılması için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.