ÇERKEZKÖY TSO’DA BÜTÇE EĞİTİMİ VERİLDİ

ÇERKEZKÖY TSO’DA BÜTÇE EĞİTİMİ VERİLDİ

ABONE OL
Ocak 4, 2019 15:56
ÇERKEZKÖY TSO’DA BÜTÇE EĞİTİMİ VERİLDİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bütçe Yönetimi ve İsraf Noktalarının Kontrolü eğitimi, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda gerçekleşti.

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası ile AİM Danışmanlık iş birliğinde gerçekleşen eğitimde SMMM Ekrem Dost, katılımcılara planlama ve kontrol, bir kâr planlama ve kontrol aracı olarak bütçeleme, bütçeleme ile ilgili önemli maliyet kavramları, başarılı bir bütçeleme sisteminin koşulları ve bütçelemenin organizasyonu, maliyet kontrolü ve sapma analizleri gibi konularda bilgi verdi.

BÜTÇELER DEĞİŞİME UYUMLU OLMALI
Ekrem Dost, “Bütçe, tutar olarak ifade edilen ve bir hesap dönemi içindeki gelirlerle harcamaların, karlar ile maliyetlerin tahminini içeren bir faaliyet planıdır. Bu kavramdan geliştirilen işletme bütçesi ise işletmelerin üst yöneticileri tarafından gelecek bir faaliyet dönemi için planlanan faaliyetlerin rakamlarla ifade edilmesidir” sözlerini kaydetti. Şirketlerde bütçelemenin sınırları olduğunu dile getiren Ekrem Dost, “Bütçeler kestirimlere dayanır. Bütçelerin değişken koşullara uygunluğunun sağlanması için sürekli olarak gözden geçirilmesi gerekir. Bütçe otomatik olarak kendi kendine çalışmaz, bütçe yönetimin yerini alamaz” dedi.

BÜTÇELEMEDE ORTA YOL TERCİH EDİLİYOR
Bütçeleme yöntemlerinden de söz eden Ekrem Dost, “Bütçeleme yöntemleri yukarıdan aşağıya ve emredici bütçe, aşağıdan yukarıya oluşturulmuş veya iştirak halinde bütçeleme sistemi, bütçelemede orta yol olarak 3’e ayrılır. Uygulamada en çok benimsenen görüş, bütçe kanalı ile denetlenecek olan bütün sorumluların bütçeleme çalışmalarına katıldığı; bütçeleme sırasında gerek aşağıdan yukarıya, gerek yukarıdan aşağıya tam bir bilgi akışının sağlandığı ve bütçelerin denetim aracı niteliği yanında başarıya ulaşmada yardımcı araç olma niteliğinin ön plana çıkarıldığı ‘bütçelemede orta yol’ yöntemidir” ifadelerini kullandı.

BÜTÇE DENETİMİ NASIL SAĞLANIR
Eğitimin devamında “Bütçe nedir, muhasebe ve bütçe arasındaki ilişki nedir, bölüm veya işlevsel bütçelerde bütçeleme iş akış sırası nasıl olmalıdır, bütçelerin düzenlenmesiyle ilgili sorumlulukta kişiler ve zaman nasıldır, bütçe denetimi nasıl sağlanır, maliyet düşürme ve verimlilik artırma çalışmaları bütçeleme çalışmalarıyla ilgili midir” başlıklarına da değinildi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.