Eurovision 2016 Birincisi Cemile Oldu

Eurovision 2016 Birincisi Cemile Oldu

ABONE OL
Mayıs 15, 2016 03:25
Eurovision 2016 Birincisi Cemile Oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bu yıl İsveç’in başkenti Stockholm’de 61.’si düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması’nın kazananı belli oldu.

Yarışmayı, Kırım Türkleri’ne yapılan sürgün ve soykırımı anlatan ‘1944’ isimli parçası ile Ukrayna adına Jamala (Cemile) birinci oldu.

RUSLAR TEPKİ GÖSTERDİ
Jamala (Cemile) adını kullanan, asıl adı Susan Cemiloğlu olan 32 yaşındaki caz şarkıcısı tüm ülkelerden en çok puanı toplayarak yarışmayı birinci tamamlandı. Şarkı 534 puan aldı. Şarkıcı Jamala, “1944” isimli şarkısının büyükannesinin kucağında beş çocuğuyla 18 Mayıs 1944’te, Kırım’dan Orta Asya’ya sürgün edilişinin hikayesinden esinlenerek hazırladığını açıklamıştı. 18 Mayıs 1944 Kırım Sürgünü ve Soykırımının yıl dönümü öncesi Jamala´nın “1944” adlı şarkıyla Eurovision Şarkı Yarışmasında birinci olması Rusların tepkisine neden oldu.

KIRIM TÜRKÇESİ İLE SÖYLEDİ
Jamala’nın “1944” isimli şarkısının nakarat kısmında, Kırım Türkçesi ile “Yaşlığıma toyalmadım, Men bu yerde yaşalmadım” ifadeleri yer alıyor.

1944 isimli şarkıda Jamala, anneannesinin anlattığı Kırım Tatarları’nın sürgün hikayelerinden ilham almış. 1944 şarkısının sözlerinin bir kısmı İngilizce; ancak genel olarak şu dizelerden oluşuyor: “Yabancılar evlerinize girdiler /Hepinizi öldürdüler / Sonra da biz suçsuzuz dediler /Aklınız nerede? / İnsanlık ağlıyor / Kendinizi Tanrı zannediyorsunuz ama / Unutmayın herkes bir gün ölür” şeklinde.

1944 şarkısını yazan Jamala’nın yorumu ise şu şekilde: Bu, birçok ülkede birçok kişi için bilindik bir konu. Birçok ulusun tarihinde büyük felaketler, sürgünleri soykırımlar var. Ne yazık ki insanlar tüm bunlara rağmen halen birlikte yaşamayı, barışı ve toleransı öğrenemedi. Ben bu şarkıyla mesajımın Ukrayna ve tüm dünyaya yayılmasından mutluluk duyuyorum.

Jamala’nın Eurovision 2016 şarkı yarışması için hazırladığı Türkçe ağıt’ı anlamlı bir klip eşliğinde dinlemeden önce belirtmekte yarar var; 1944 şarkısı Yarı Finalde halk oylarının %49’unu alırken, %16 ile ikinci olan şarkı The Hardkiss ve %6 ile de Brunettes Shoot Blondes isimli şarkı üçüncü oldu. Eurovision 2016 şarkı yarışmasında Ukrayna’ya 1. liği getiren ve Jamala’ya ait 1944 isimli şarkıyı dinleyebilirsiniz…

Eurovision 2016 Birincisi O Şarkı 

 

[mom_video type=”youtube” id=”oxS6eKEOdLQ” width=”640″ height=”420″]

 

 

KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI
Kırım Tatar sürgünü, 2. Dünya Savaşının sonuna gelindiğinde 18 Mayıs 1944 yılında 423 Bin Tatar Türkünün 1 gün içinde evlerinden zorla çıkartılması ile gerçekleşti.

Kırım Tatar Türkleri, uzun yıllar dönemin Komünist Sovyetler Birliği rejim lideri Stalin ile Nazi Almanya’sı arasında kalmış bir millet. Almanlar, 2. Dünya Savaşı sonuna kadar Kırım’da hakimiyet kurmuşlar; ancak savaş sonunda Sovyetlerin bölgeyi tekrar ele geçirmesi, Kırım Tatar sürgünü’nün de habercisi olmuş… Kırım Tatarları’nın Sovyet hükümeti kararıyla 18 Mayıs 1944 tarihinden başlayarak Orta Asya ve diğer bölgelere sürgün edilişlerinin hikayesine gelin birlikte bakalım.

Kırım Tatar sürgünü, tarihteki diğer sürgün/soykırım hikayeleriyle birçok ortak özellik taşıyor esasında, 2. Dünya Savaşı öncesinde Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB)’nin hakimiyetinde olan Ukrayna’daki Kırım yarımadası, Alman ordusu tarafından ele geçirilmişti. Uzun yıllardır Stalin yönetimindeki baskı dolu Komünist rejimden kurtulmak isteyen Kırım Tatarları, Alman işgalinin aslında Rus rejiminin yıkılmaya başladığına işaret ettiğini düşünerek sevinmedi de değil. Ancak 1944 tarihinde Rusların bölgeyi tekrar ele geçirmesiyle beraber büyük bir ırkçı katliama uğramışlardır. Birazdan Kırım Tatar sürgünü hakkındaki belgeselde de tanık olacağınız gibi, Sovyet askerlerince belirlenen Türk evlerine teker teker baskın düzenlemiş ve herkesin yalnızca taşınabilir eşyalarını yanlarına alarak meydana çıkmaları emrini verilmişti. 423 Bin Kırım Tatar Türkü, trenlere doldurularak Sibirya, Kazakistan, Özbekistan gibi Orta Asya bölgelerine sürgün edildi… Bazı yaşlılar ve Kırım’ı terk etmek istemeyenler, aynı meydanda kurşuna dizildi.

Kadınlar, kundaktaki bebekler, yaşlılar, hastalar, savaşamayacak durumda erkeklerden oluşan 423 bin Kırım Tatarı, gece yarısı hayvan vagonlarına istif edilerek, “Sovyetler Birliğine İhanet” suçlaması ile vatanlarından sürüldü. Halbuki binlerce Kırım Tatarı Hitler Almanyasına karşı Sovyet ordularında savaş veriyordu.

KIRIM-TATAR-SÜRGÜNÜ-VE-SOYKIRIMI-18-MAYIS-1944
Haftalarca sürecek yolculukla Sibirya’ya gönderilmek üzere tenlere istiflenen 423 bin Kırım Tatarından bir kısmı açlıktan hayatını kaybetti. Kırım Tatar sürgünü operasyonunu çok kısa bir sürede tamamlamayı büyük bir başarı olarak gören Sovyet ordusu, Arabat isimli Kırım Tatar köyünü gözden kaçırdığını fark etti. Unutulan köy halkının çoktan yola çıkmış olan trenlere ilave edilmesinin imkansız olması nedeniyle, tüm köy apar topar bir şekilde gemilere yüklendi. Bu gemi ise bilinçli bir şekilde denizin ortasında batırılarak, Arabat köyü Tatar Türkleri acımasızca öldürüldü.

Kırım Tatarları’nın büyük bir bölümü Özbekistan’a sürgün edildi; ancak burada eski hayatlarından hiçbir şey olmadan, sıfırdan başlamak da oldukça zordu onlar için. Sürgün edildikleri yerlerde uzun yıllar ahırlarda, toprak çadırlarda yaşamaya mecbur bırakıldılar. Yeni ülkelerine uyum sağlamaları da uzun yıllar aldı.

Kırım yarımadasına ise Ukrayna, Polonya ve Moskova’dan getirilen yüz binlerce Slav kökenli aile yerleştirilmiştir. Dolayısıyla Kırım Türklerinden kalan mallar, bölgeye yeni yerleştirilen Slavlar tarafından yağmalanmıştır. Mezarlar yıkılmış, mezar taşları inşaatlarda kullanılmak üzere ayrılmış ve tüm mezarlıklar traktörler tarafından sürülmüş.

 

051714-bmde-krm-tatar-surgunu-kurbanlar-icin-toren-duzenlendi-1

Geçen zaman içinde çok kez Kırım’a dönme umudu ve çabası ise hiç bitmemiş. Kırım Tatar sürgünü mağdurlarının sesleri SSCB yönetimi tarafından bastırılmış olsa da, halk Kırım yarımadasına dönmenin yollarını her zaman aramış. 1980’li yıllara yaklaşıldığında ise, Gorbaçov’un yönetime geçmesiyle Rusya’da daha yumuşak bir siyaset izlenmeye başlamış. Bunu fırsat bilen Kırım Tatar Türkleri, haklarını savunmak için olağanüstü çalışmalar yapmışlar ve sonunda kısmen de olsa Kırım’a dönme umudunu yakalamışlardır.
1987 yılında Kırım Tatarları, vatana dönüşlerinin engellenmesine karşı Kızılmeydan’da yaptıkları gösterilerle dünya gündemine oturdu. 1989’dan itibaren bürokratik engellere, polis baskısına ve ağır maddi koşullara rağmen sürgün yerlerinden Kırım’a topluca dönüşler başlattılar. Bu süreç sonunda 250 binin üzerinde Kırım Tatarı vatanına dönebildi

SSCB dağıldıktan sonra, Ukrayna’ya bağlı bir özerk cumhuriyet olan Kırım’da, bugün yaklaşık 2,5 milyon kişi yaşamaktadır. Nüfusun %67′sini Ruslar, %22′sini Ukraynalılar ve %10′unu Kırım Tatar Türkleri oluşturmaktadır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.