Gürer: “Sabit saat uygulaması öğrencilerin psikolojisini bozdu”

Gürer: “Sabit saat uygulaması öğrencilerin psikolojisini bozdu”

ABONE OL
Ağustos 13, 2022 09:20
Gürer: “Sabit saat uygulaması öğrencilerin psikolojisini bozdu”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda söz olarak, elektrik enerjisinin; 20 yıl önce maliyetin düşürülüp hizmet kalitesin artırılması amacıyla özelleştirildiğini ancak gelinen noktada son 3 yılda yüzde 100’den fazla zam gelen elektrik tüketiminin ucuzlamadığını, kamu mallarının satıldığını ve gelirlerinin yok edildiğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, ülkemizde elektrik üretim ve dağıtımı ile her geçen ay kabararak gelen elektrik faturalarını gündeme taşıdı.

NEYE NİYET, NEYE KISMET
CHP Milletvekili Gürer, 20 yıl önce elektrik enerjisi özelleştirilirken, tüm tüketicilere yeterli, kaliteli, sürekli ve düşük maliyetli bir şekilde sunulmasının amaçlandığını hatırlattı.
Gürer, “Elektrik Enerjisi Sektörü Reformu ve özelleştirmelerden beklenen faydalar sıralanırken, Elektrik üretim ve dağıtım varlıklarının etkin ve verimli bir şekilde işletilmesi suretiyle maliyetlerinin düşürülmesi, Elektrik enerjisi arz güvenliğinin sağlanması ve arz kalitesinin artırılması, Dağıtım sektöründeki teknik kayıpların OECD ülkeleri ortalamasına indirilmesi ve kaçakların önlenmesi, Gerekli yenileme ve genişleme yatırımlarının kamu tüzel kişilerine herhangi bir yükümlülük getirmeden özel sektörce yapılabilmesi, Elektrik enerjisi üretimi ve ticareti faaliyetlerinde oluşacak rekabet yoluyla ve hizmet kalitesinin düzenlenmesiyle sağlanan faydanın tüketicilere yansıtılması gibi maddeler yer aldı” dedi.

ELEKTRİK UCUZLAMADIĞI GİBİ KAMU MALLARI DA SATILDI
Özelleştirmenin ardından geçe 20 yıl sonra gelinen noktayı da özetleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “elektrik ucuzlamadı, kamu malları satıldı, gelirleri yok edildi, faturalar kabardı, son üç yılda yüzde 100’den fazla elektriğe zam geldi. Elektrik faturalarının güvence bedelleri dahi nakde çevrildi ve vatandaş elektrik kullanmakta tedirginlik yaşar duruma erdi. Çoğu iş yerinde kış koşullarında hava kararmak üzereyken dahi ne yazık ki evde de, iş yerinde de artık eller elektrik düğmesine gitmeye korkuyor çünkü faturalar o kadar kabarık geliyor ki vatandaş ne yapacağını bu konuda şaşırmış durumda” diye konuştu.

FATURALARDAN VERGİ VE FON KESİNTİLERİ DÜŞÜRÜLMELİ
Elektrik arzında yaşanan sorunların farklı bölgelerde devam ettiğine değinen Gürer, elektrik faturalarının bir an önce vergisi ve fonlarının düşürülüp bu konuda bir iyileştirme sağlanması gerektiğini belirtti.

ENERJİ BAKANININ VERDİĞİ RAKAMLAR TÜİK’İN VERDİĞİ RAKAMLARA BENZİYOR
TBMM’deki konuşmasında sokak lambalarının 30 dakika sabahları erken akşamları 15 dakika geç söndürülmesi için Bakanlıktan şirketlere gönderilen talimata değinen ve sokaklar karanlığa teslim edildiğini belirten Ömer Fethi Gürer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanının, vatandaşın rahatsız olduğu sabit saat uygulamasını savunurken ‘tasarruftan’ bahsetmesini eleştirdi. Gürer, “Bakan, tasarruftan bahsediyor ve rakamlar veriyor. Bakanın rakamlarına baktığınız zaman TÜİK’in verdiği rakamlara benziyor çünkü şu anda çocuklar erken saatte kalktığı için hanelerde mecbur elektrik lambaları yakılmak zorunda, hanelerin giderleri artıyor. Buna da bir çözüm üretmişler, şirketlere yazı göndermişler, “Otuz dakika önce sokak lambalarını söndürün, on beş dakika da akşamları geç yakın.” diyorlar. Böylece sokakları da karanlığa terk ediyorlar, buralarda da olumsuzlukların yaşanma olasılığı var” şeklinde konuştu.

SABİT SAAT UYGULAMASI ÇOCUKLARIN PSİKOLOJİSİNİ BOZDU
Yaz–kış uygulamasının mutlak suretle sağlanması gerektiğine vurgu yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çünkü çocukların da psikolojisi bozuldu. Karanlıkta okul yoluna çıkıyorlar “dedi.

SULAMA SUYU ELEKTRİK FATURASI KABARDI
CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer konuşmasında sulama suyu faturalarında artış ve kayıp kaçakların vatandaşa yüklenmesine de değindi. Gürer, “Sulama suyunun elektrik faturaları özellikle kuraklık ve yaz dönemlerinde o kadar kabarıyor ki çiftçiler neredeyse tarladaki ürünlerinin tutarı kadar elektrik faturası ödemek zorunda kalıyorlar, bunun da yarattığı ciddi bir mağduriyet var. Keza kayıp kaçaklarla ilgili bedeli, kamudayken kamu karşılıyordu, özelleştikten sonra firmalar, şirketler bunu karşılamadı. Ne oldu? Adalet ve Kalkınma Partisi bir çözüm üretti, kayıp kaçak bedelini de vatandaştan almayla ilgili bir düzenleme yaptı, onu da vatandaştan alır hâle geldi ve şirketlerin bu konuda fedakârlık yapması yerine vatandaştan gene fedakârlık beklendi ve süreç öyle devam ediyor” ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.