Tekirdağ’ın Meşhur Karpuzu Para Etmeyince Hayvanlara Yem Oldu

Tekirdağ’ın Meşhur Karpuzu Para Etmeyince Hayvanlara Yem Oldu

ABONE OL
Ağustos 6, 2015 23:55
Tekirdağ’ın Meşhur Karpuzu Para Etmeyince Hayvanlara Yem Oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tekirdağ’ın meşhur karpuzu Ferhandalı karpuzu, bu yıl para etmeyince ve alıcı bulamayınca hayvanlara yem oldu. Yaz aylarının vazgeçilmez ürünü olan ve aşırı yaz sıcaklarında bolca tüketilen karpuz fiyatlarının düşük olmasına rağmen alıcı olmaması karpuz üreticisini isyan ettirdi. Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesine bağlı ve karpuzu ile meşhur Ferhadanlı Mahallesinde karpuz üreticileri yıl boyunca emek verip ürettikleri karpuzların alıcısı olmamasına tepki gösteriyor. Türkiye’nin her yerinde ismi duyulmuş ve adına festivaller düzenlenen Ferhadanlı karpuzu alıcısı olamadığı için hayvanlara veriliyor. Karpuz üreticileri tarladan römorklarla toplayıp köy meydanına getirdikleri karpuzları satamayınca hayvanlarını beslemek için yem yapıyor. Hayvanlarına günde 500 kilo karpuz yedirdiğini ifade eden çiftçiler, zarara giren köylünün yüzde 90’ının icralık durumda olduğunu dile getirdi.

“HAYVANIMA GÜNDE 500 KİLO KARPUZ YEDİRİYORUM”

Ferhadanlı Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Ahmet Günay, hayvanlarına günde 500 kilo karpuz yedirdiğini belirterek, “Köyümüzde 20 yıldır karpuz ekiliyor. Ferhadanlı karpuzunun ismi Türkiye’nin her tarafında duyulmuştur. Zamanında karpuzdan iyi para kazanıyorduk. Üreticimiz memnundu. Son 3-5 yılda emeğimizin karşılığını bile alamazken zarar ediyor. Son 2 yıldır üretici ekim yapmak için karpuz çekirdeği almakta bile zorlanıyor. Ekim alanları çoğaldı. Düzensiz ekimler yapılıyor. Ben kendim hayvancıyım. 50 baş hayvanıma günde 500 kilo karpuz yediriyorum. Çiftçi inadına, mecburen üretim yapıyor. Ben öğretmenlik yapamam, doktorluk yapamam, esnaflık yapamam köylü ne yapacak mecburen üretecek. Şehirdeki vatandaş da diyor ki neden ektiniz? Mecburum üretmeye başka yapacak bir şey yok. Zarar da etsem tarlamı ekmek zorundayım. Çiftçilerin yüzde 80’i 90’ı icralık durumdadır” dedi.

“BU YIL 10 BİN LİRA ZARAR ETTİK KARPUZDAN”

Yıl boyunca karpuzla uğraşıp emeğinin karşılığını alamamanın yanında 10 bin lira zara ettiğini ifade eden Naim İşçan, “Bu yıl 10 bin lira zarar ettik karpuzdan. 5 kuruş karpuzun kilosu. Karpuzla uğraştık yıl boyunca ama emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Kendim emekliyim ayrıca çiftçilik yapıyorum ama geçinmek zor. Eski yıllarda karpuz fiyatları daha yüksekti emeğimizin karşılığını alıyorduk son birkaç yılda fiyatlar çok düştü. Ekim çok olduğu için ve pazarlama iyi olmadığı için fiyatlarda düşüş var. Adana’dan TIR ile karpuz geliyor. Adana’da verim yüksek olduğu için buraya fazla karpuz geliyor burada verim o kadar fazla değil” diye konuştu. 8 yaşındaki Ahmet Can Orhan da karpuz fiyatının düşük olması ve düşük fiyata rağmen satılmamasından dolayı kendi bestelediği, ‘Taptaze kıpkırmızı bir araba 500 lira, indirimli 400 lira. Gelin alın gelin alın hiç yeşili yok, hepsi kıpkırmızı. Gelin alın gelin alın taptaze Ferhadanlı karpuzu’ sözleri ile alıcılara sesleniyor.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.