Trakya Birlik ” Açıkladığımız Fiyat, Ön Alım Fiyatıdır.”

ABONE OL
Eylül 2, 2015 11:17
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Üyesi Av. Emre Yılmaz bir Basın açıklaması yayınlayarak Trakya Birliğin açıkladığı fiyatın taban fiyatı değil, ön alım fiyatı olduğunu belirtti.

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Üyesi Av. Emre Yılmaz tarafından yapılan yazılı Basın açıklaması şu şekilde oldu.

“Sevgili ortaklarımız ve basın mensupları;

31.08.2015 tarihinde Trakya Birlik Genel Merkezi – Edirne’de yaptığımız basın toplantısından sonra bölgemiz olan Tekirdağ ortaklarımızın da kafalarında ki bazı soru işaretlerini gidermek gerektiği düşüncesi ile bu basın açıklamasını yapmak zarureti doğmuştur.

Öncelikle belirtmek gerekir ki; Trakya Birlik’in taban fiyat açıkladığı konusunda basın açıklamaları yapılmıştır. Ancak Trakya Birlik taban fiyat açıklamamış, ön alım fiyatı açıklamıştır.

Birliğimiz ve yönetim kurulumuz faaliyetlerini kanun, ana sözleşme ve genel kurul kararlarına dayalı olarak yürütmektedir.

Birliğimiz ana sözleşmesi madde 60 ‘ da ”Ürün alımı ve değerlendirilmesi ile stokların muhafaza ve değerlendirilmesine ilişkin tüm faaliyetlerde, Birlik yönetim kurulu gerek karar alırken, gerekse denetim ve gözetim görevlerini yerine getirirken; Birlik genel müdürü ve diğer Birlik personeli bu konularda görevlerini yürütürken, piyasa gelişmelerini de gözeterek, genel kabul görmüş rasyonel işletmecilik uygulamaları ve kooperatifçilik ilkelerini dikkate alır, Birliğin ve Kooperatiflerin varlıklarını, mali yapısını ve rekabet gücünü bozucu nitelikteki uygulamalardan kaçınır ve basiretli bir tacir gibi hareket eder.” ifadesi yer alır. Bu sebepledir ki yönetim kurulumuz fiyat politikalarını belirlerken ana sözleşmede yazan bu kuralı yok sayamaz.

Birliğimizce 2001/2002 iş yılından 2014/2015 iş yılına kadar “Avans Fiyat” uygulanmış, ancak değişen ana sözleşmemiz gereği 2015/2016 iş yılında Ön Alım Fiyatı uygulanmaktadır. Yine ana sözleşmemiz gereği piyasa fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak ve birliğimizin ortaklarından mübayaa ettiği üründen, bilançolarımız incelenerek artı yönde bir fark oluştuğu durumlarda ve ya bir başka deyişle kazanç sağlandığı takdirde ortaklarımıza elde edilen kardan risturn edilerek kesin fiyat belirlenmektedir. Ve yine ana sözleşmemiz de ” Ön Alım fiyatları piyasa fiyatının üzerinde olamaz” denmiştir. Bu kural çok önemlidir.

Birliğimizce, gerek ön alım fiyatının, gerekse kesin alım fiyatının belirlenmesinde her türlü iç ve dış faktörler dikkate alınmakta ve bu öngörüler doğrultusunda fiyat belirlenmektedir.

Bu faktörler;

– Dünyada ve Ülkemizdeki siyasi ve ekonomik durum ile geleceğe yönelik beklentiler,

– Dünyada ve Ülkemizde ayçiçeği rekolteleri ile alternatif ürünler kanola, soya, palm yağı ve diğer yağlı tohumlar rekolteleri,

– İç ve dış piyasa ham madde fiyatları ile mamul madde fiyatları,

– Üretici maliyetleri ve beklentileri,

– Enflasyon oranı,

– Petrol fiyatları,

– Faiz oranları ve finansal maliyet,

– Bitkisel Yağ Sektöründeki piyasa bozucu etkiler,

İçinde bulunduğumuz 2015/2016 iş yılında yukarıda sayılan faktörler dikkate alınarak ve Birlik Ana Sözleşmemizin getirdiği kurallar doğrultusunda ön alım fiyatı açıklanmıştır.

Ön alım fiyatı hakkında belirtmiş olduğumuz tüm bu anlatılardan sonra bugün bu spekülasyonları kamuoyunda dile getirenlerin başında ya kooperatiflerimize ortak olmayanlar ya da kuruma sahip çıkmayıp kooperatif ortaklığından çıkanlar olduğu görülmektedir. Kooperatif ortağımız olmayanların ya da kurumlarına sahip çıkmayıp ayrılan eski ortakların hangi amaçla bu spekülasyonları yarattığına anlam veremediğimiz gibi bu kişilerin ana sözleşmemizin getirdiği bu kural ve kaideleri bilmemeleri gayet doğaldır.Çünkü bu büyük aileden değillerdir. Ancak bizim ana sözleşmemiz ulaşılamaz bir iç tüzük olmadığı gibi 13 vilayet de 48 adet kooperatifimizde yönetim kurulları ve personellerden de bilgi alınabilir. Kaldı ki bu spekülasyonlardan rahatsızlık duyan ortaklarımız her daim bizlere de ulaşabilirler. Unutulmamalıdır ki buğday fiyatları TMO’nun alım yapmadığı dönemlerde hangi rakamlarda seyretmiş ve çiftçimiz malını nerelere satmak zorunda kalmıştır. Bugün ki piyasa koşullarında doların türk lirası karşısında rekorlar kırdığı, hükümetin kurulamadığı, ülkemizin erken seçime gittiği ve bunun gibi ekonomiyi olumsuz yönde etkileyen bir sürü olay yaşanırken Trakya Birlik’in bahse konu 1.800 TL – 2.000TL fiyatları açıklamasının istenmesi hesapsız yapılan söylemlerdir. Bugün ortaklarımızdan ürünlerini mübayaa ederken dolar bu seviyelerde ancak yarın kimse doların geriye gitmeyeceğini söyleyemez. Doların geriye gitmesi durumunda ve bu kurumun zarar etmesi durumunda bu spekülasyonları yaratanlar Trakya Birlik’ in zararını üstlenmeyecekler işte o zaman yine kurumuna bugün sahip çıkan ve bundan sonra da sahip çıkacak olan ortaklarımızın sırtına yük binecektir.

Kimse biz yöneticileri bu vebalin altına sokamaz. Bu kurum kimsenin şahsi malı değildir. Bu kurum tüm ortaklarımızın alın terinin olduğu kutsal bir kurumdur. Burada amaç ”üzüm yemek mi? Bağcıyı dövmek mi dir?

Trakya Birlik bugüne kadar hiçbir zaman üreticisini mağdur etmemiş olup, inşallah bundan sonrada etmeyecektir. Amacımız kuruma kar ettirip ortaklarımıza risturn(kar payı) dağıtmaktır. Trakya Birlik dimdik ayakta olup, karlı bir şekilde sağlam finansal gücüyle ortağına hizmete devam etmektedir. Her ne olursa olsun ortaklarımız kurumuna güvenmelidir. Trakya Birlik’ in ayçiçeği mübayaası yapamadığı da gerçek değildir. Geçen yıl yani 2014/2015 sezonunda 31.08.2014 tarihinde 72 bin 287 ton ürün mübayaa edilmesine karşılık, 31.08.2015 tarihinin mesai bitimi itibari ile 109 bin 594 ton ürün mübayaa etmiş bulunmaktayız. Yani rakamlarda ortağımızın kurumuna güvendiği ve ürününü geçen yıl fiyat tartışmalarının olmadığı bir dönemden bile daha fazla ton miktarı ile kurumumuza teslim ettiği görülmektedir.

Göreve geldiğim günden beri, hizmetlerimizi ortaklarımızın ayağına götürdüğümüz gibi fırsat bulduğum her daim ortaklarımızın kooperatiflerine, köylerine, mahallelerine ziyaretlerde bulunuyorum. Bu ziyaretlerde de yılmadan bıkmadan bu kuruma zarar verecek bütün spekülasyonların ve haberlerin gerçek hallerini ortaklarımıza anlatmak için çalıştım ve çalışacağım.

Trakya Birlik Yön.Kur. Üyesi

Av.Emre YILMAZ

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.