Emlak Sektöründe Yeni Dönem Başlıyor!

ABONE OL
Mart 21, 2021 17:23
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya Saray Emlakçılar Derneği (TRASED) Cumartesi günü Saray Restaurantta düzenlenen kahvaltı etkinliğinde bir araya geldi.

Pandemi kurallarına göre yapılan kahvaltıda, gündeme dair konuları ve emlak sektörünün sorunları ve geleceğini konuşulurken, Trakya Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı ve Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi (TEMFED) İlhan Kurt tarafından yapılan açıklamada, açılan diğer derneklerin federasyon imkanlarından faydalanamayacağı belirtildi.

Programa, Trakya Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı ve Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi (TEMFED) İlhan Kurt, Saray Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Özen, Saray küçük Esnaf ve Pazarcılar Derneği Başkanı Sunay İmük, Kırklareli Emlakçılar Derneği Başkanı Ümit İkizlerli, Lüleburgaz Emlakçılar Derneği Başkanı Erkan Esen, Kapaklı Emlakçılar Derneği Başkanı Kemal Özel, Çerkezköy Emlakçılar Derneği Başkanı Daimi Tava, çok sayıda üye ve emlak sektörü temsilcisi katıldı.

Trakya Saray Emlakçılar Derneği Başkan Yardımcısı Ertan İnanç, konuşmasında dijital çağda emlak sektörün haksız yere çok fazla ödeme yaptığını ve sahibinden.com adlı sitenin adaletten uzak bir politika yürüttüklerini belirterek, emlak sektörü Trakya’da birlik ve beraberlik içinde olmaları gerektiğinin altını çizdi.

“AYAKÇILARI PERSONEL YAPIN”
İnanç, konuşmasının devamında; “ Değerli meslektaşlarım, emlak sektörü en prestijli sektörlerinden biri. Bizler Pandemi iletinde çok fazla kayıplar yaşadık sektör adına. Yeri geldi evimize ekmek götüremez hale geldik. Bazı arkadaşlarımızdan ricamız mesleğimizi yüceltmeye kendilerinden başlasınlar. Bizler bu mesleği yüceltmek için uğraş içinde olmazsak kimse mesleğimizi yüceltmek için çaba içinde olmaz. Meslektaşlarım benden küsmesinler ama bazı meslektaşlarımız iş yerine eşofman ile gitmekte. Bu mesleğimize yakışmıyor. Bizler iş yerimize gidince kılık ve kıyafetimize dikkat etmeliyiz. Bir diğer hususta ayakçı dediğimiz arkadaşlarımız. Bu arkadaşlarımız bizlere devamlı olmasa da iş getirmekte. Bizler bu arkadaşlarımıza yardımcı olmalıyız. Bu arkadaşlarımıza ayakçı gözüyle değil, bizlere iş getiren dost gözüyle bakmalıyız. Gerekirse onları yanımıza işe almalıyız. Bizler bir çatı altında birlikten kuvvet doğar perspektifi ile hareket ettiğimiz sürece her alanda gelişeceğiz.

“SAHİBİNDEN.COM FAİŞ FİYAT POLİTİKASI UYGULUYOR”
Bizler Saray’da villa ve ultra lüx villaların olmasını istiyoruz. Çünkü bu yapıları satan alanlar Saray esnafında alışveriş yapacak ve para sarayda kalacak. Muazzam doğası olan Saray’da gökdelenler yerine yaşam alanları inşa ederek Saray’ı daha da yaşanılan bir yer olması için emek vermeliyiz. Ama üzülerek söylemeliyim ki, Saray’da imar konusunda önümüzü açacak bir yerel yönetim göremiyorum. Sizlerin de benimle aynı fikirde olduğunu biliyorum. Bizler emlak sektörü çalışanları ve işverenler olarak ileriye dönük çalışmalar yapmak istiyoruz. Bir diğer hususta şu ki, Sahibinden.com denilen sitenin adaletsiz bir şekilde emlakçılardan aldığı paralar. İstanbul gibi bir yerde emlakçı olan biri bu siteye aylık bin TL vermekte. Bizlerde Trakya’da emlakçılar olarak bu siteye aylık bin TL vermekteyiz. Bu hususta bir adaletsizlik var. Orada emlakçının bir villa satarak kazandığı parayı biz 20-30 daire satarsak ancak yakalarız. Bizlerin bu siteye satış geliri az olduğu için daha az abonelik vermeliyiz. ”ifadelerini kullandı.

“DİĞER DERNEKLER ÜYELERİNE NE VERECEKLER?”
Derneğin kahvaltısına katılan Trakya Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı ve Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi (TEMFED) İlhan Kurt önemli açıklamalarda bulundu. Sonradan kurulan diğer derneklere atıfta bulunan Başkan Kurt, “Bir ilçede iki tane dernek olmaz. Tek çatı altında buluşun ve federasyonun imkanlarından faydalanın. Bakıyorum bir dermek daha açılmış yarın öbür gün bu arkadaşlar gelip bizden nasıl faydalanacaklar? Bu dernekler ne yapacak? Mevcut üyelerine ne verebilecek ve hangi konuda bilgileri var? Biz bu işi federasyonla beraber yapıyoruz. Federasyonun imkanlarından faydalanamayak bu arkadaşlar” diye konuştu.

“MYK BELGESİNİ 31 MARTTAN SONRA ALAMAYACAKSINIZ”
Emlakçılık belgesinin önemine de değinen Kurt, “Yeni uygulamayla bundan sonra emlakçılık yapmak isteyenler mevcut belgeleri olsa dahi o belgeleri geçersiz olacak. Ama bu işi yapan arkadaşlarımız müktesep hak kazandılar. Bu müktesep haklarla evrakları tamam olan arkadaşlarımız bu işe devam edebilecekler. Evrakları tamam olunca vergi kaydı, oda kaydı ve emlakçılık belgesi olanlar ve bu belgeleri 05 Haziran 2018 tarihinden önce alanlar bu mesleği rahatlıkla yapabilecekler. Ama yeni yapacaklar için yeni uygulamalar şart. MYK belgesi alma mecburiyeti var. Zor bir dönem başlıyor. Bu da mevcut arkadaşlarımız için aslında iyi bir şey. Bundan sonra yapacakları zor günler bekliyor. En az lise mezunu olacak, iki sefer sınava girecek, bu sınavlarda başarılı olmazsa sınav hakkı da yanmış olacak. Daha sonra tekrar başvuru yaparak sınava girecek. Belge alabilmeleri için önce kendilerini yetiştirmek ve kurs vermek istiyoruz. Eğer kurs vermezsek sınavı geçmeleri imkânsız gibi. Sınavlar aynı üniversite sınavları gibi olacak. Kapalı zarf ile sorular gelecek ve bu sorular ile ilgili kameralı ve sesli kayıtlı sınavlar yapılacak. 100 üzerinden 70 puan alan başarılı sayılacak. Biz bunun bu şekilde olmasından memnunuz. Meslekte çıtanın yükselmesi bizim için önemli. Bu da bizim istediğimiz bir şey. Edirne’deki emlakçı arkadaşlara seslenmek istiyorum. 05 Aralık 2019 son gün. Eğer o güne kadar Sanayi Ticaret İl Müdürlükleri’ne müracaat etmeyip belgelerinizi almazsanız bu işi yapmaktan vazgeçmek zorunda kalacaksınız. Yetki belgeleriniz için bir an önce müracaat ediniz. Bu belgeler 5 yıl geçerli olacak” şekilde konuştu.
Başkan Kurt, Ertan İnanç’ın konuşmasında değindiği sahibinden.com’un faiş fiyat uygulaması içinde yeni bir sistem hazırladıklarını yakın zamanda bu satış sisteminin dernek ve federasyon üyesi emlakçıların hizmetine sunulacağını belirtti.

Kahvaltı programı birlikte hatıra fotoğrafı çekinilmesinin ardından sona erdi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.