Gaziler günü törenle kutlandı

ABONE OL
Eylül 19, 2018 16:20
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Saray’da, 19 Eylül “Gaziler Günü” Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törenle kutlandı.

Atatürk’e Gazi Unvanı ve Mareşal Rütbesi Verilmesinin 95. Yıl dönümü ve Gaziler Günü kutlamaları kapsamında düzenlenen törende, İlçe Kaymakamlığı, Saray Belediyesi ve Gaziler Derneği tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.
Törene, Saray Kaymakamı Adnan Tezcan, Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Saray Garnizon Komutanı Albay Fatih Solmazlar, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Emrah Kaya, İlçe Emniyet Müdür Vekili Murat Sevgi, Gaziler, protokol üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve STK temsilcileri katıldı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Yüzbaşı Oğuz Yapıcı, “Bugün her karışı şehit kanıyla sulanmış mukaddes vatan topraklarının savunulması uğruna hayatlarını feda etmeyi göze alarak gazilik onuruna erişen kahramanların kıvanç gününü kutlamanın derin heyecanı içerisindeyiz. Bugün aynı zamanda, sergilediği üstün komutanlık dehası, cesaret ve kahramanlığın kadirşinas milletimizce takdir edilişinin bir nişanesi olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ebedi başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e Gazilik unvanı ve Mareşal rütbesi verildiği günün de yıl dönümüdür.
Sakarya Meydan Muharebesinin kazanılmasına müteakip 19 Eylül 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 79’uncu birleşiminde alınan karar ve 153 sayılı kanunla ebedi başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e mareşallık rütbesi ve gazilik unvanı verilmiştir. Muharebenin en büyük rütbesi şehitliktir. Vatan ve Vazife uğruna , seve seve ölüme giden aziz ulusumuzun şehadet şerbetini içemeyen evlatları hak ettikleri gazilik unvanını büyük bir gururla taşımaktadır. Gazilik Türk vatanseverliğinin, Türk kahramanlığının, Türk fedakarlığının yaşayan destanı, gazi ise; bu destanı yazan kahramanın adıdır. Ulu Önder Atatürk’te gazi unvanı ile anılmaktan büyük bir gurur ve şeref duyduğunu şu sözleri ile ifade etmiştir. “Kahraman Türk Ordusu sizin kahramanlığınızla kazanılan büyük zaferin millet tarafından takdimine delalet eden ve rütbeyi ancak size izafe ederek bütün askerlik hayatımın en büyük iftiharı olarak taşıyacağım.”
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kendisine verilen yeni rütbe ve unvanı vesilesiyle Türk ordusuna ithafen yayımladığı bildiride; ”Büyük millet meclisi`nin hakkımda yeni bir rütbe ve gazi unvanı ile tecelli eden iltifatları doğrudan doğruya sizindir. Milletin verdiği bu rütbe ile yükselen ordudur. Sizin kahramanlığınızla, sizin gösterdiğiniz nihayetsiz fedakarlıklar pahasına kazanılan bu büyük muzafferiyetin millet tarafından takdirini gösteren bu rütbe ve unvanı ancak size mal ederek tüm askerlik hayatımın en büyük iftihar sermayesi olarak taşıyacağım. ” ifadeleriyle muzaffer ve gazi Türk ordusunu yüceltmiş ve bu unvanın bizim kültürümüzde taşıdığı müstesna değeri veciz bir şekilde ortaya koymuştur. Ulusumuzu birbirine bağlayan değerlerin başında, tarih sayfalarına altın harflerle yazılan kahramanlıklar, toprak, bayrak ve vatan uğruna verilen canlar gelmektedir. Ülkemizin bugün ulaştığı seviye başta kurtuluş savaşı olmak üzere Kore’de, Kıbrıs’ta teröristle mücadele harekatında, 15 temmuz hain girişiminde, Fırat kalkanı ve zeytin dalı harekatlarında, Cerablus’ta El-Bab’ta ve Afrin’de hayatlarını kaybeden aziz şehitlerimiz ve gazilerimizin eseridir.
Dünyanın en hassas bölgelerinden birinde yer alan ülkemiz, bölgede bir istikrar unsuru ve uluslararası toplumun saygın bir ülkesi olarak birlik ve beraberliğin bütün tehditlere rağmen sürdürebiliyor ve bu güzel topraklarda bağımsız, şerefiyle yaşayabiliyor ise, bunu aziz şehitlerimize ve siz gazilerimize borçludur. Türk toplumunun yüksek ahlaki özelliklerini oluşturan değerlerin başında şüphesiz ki ”vefa duygusuzu” gelmektedir. Bu duygu, aynı zamanda Türk silahlı kuvvetlerinin sahip olduğu değişmez değerlerin merkezinde de yer almaktadır. Bu bilinçle, şundan emin olunuz ki, sahip olduğumuz en önemli değerlerimiz olan birlik ve beraberliğimizin yaşayan sembolleri olarak daima gönlümüzde yaşayacaksınız. Yüce Türk ulusu ve onun göz bebeği Türk silahlı kuvvetleri, sizlere olan vefa borcunu hiçbir zaman unutmayacaktır. Sizler, kutsal vatan görevinizi hakkıyla yerine getirebilmek için 2300 yıllık tarihin şerefli tanığı şanlı üniformanızı kanlarınızla taçlandırıp gazi unvanı alarak vatanın,milletin,bayrağın ve istiklalin ne denli paha biçilmez değerler olduğunu, Türk silahlı kuvvetlerinin kahraman mensuplarının bu ulvi değerleri yaşatmak uğruna neleri göze alabileceğini gösterdiniz. Kahraman gazilerimiz, yüce milletimizin asaletinin bir göstergesi olarak büyük bir vakar örneği sergiliyorsunuz. Kayıplarınız karşısında gösterdiğiniz sabır ve metanetin kaynağının gönüllerinizde yaşattığınız vatan, millet ve bayrak sevgisi olduğunu çok iyi biliyoruz. Sergilediğiniz kahramanlık, cesaret ve fedakarlıklarla bizlere her zaman güç ve ilham kaynağı olmaktasınız. Sizler için yapılan hiçbir şey bu eşsiz hizmetlerinizin ve fedakarlıklarınızın bir karşılığı veya bedeli olamaz. Emanetine sahip çıkmak için ”ölürsek şehit, kalırsak gazi” oluruz düşüncesiyle her türlü düşmana karşı kahramanca mücadele ve Türk askeri ve taşıdığı bu yüce ruh var olduğu müddetçe, bütünlüğümüze ve milli birliğimize kast edenlerin kirli emelleri gerçekleşmeyecektir. Bağrından böylesi kahramanlar çıkaran milletin bir ferdi ve onun şanlı ordusu Türk silahlı kuvvetlerinin mensupları olarak sizlerle gurur duyuyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, bu kutsal topraklar üzerinde bağımsız şerefle yaşamamızı siz kahraman gazilerimize borçlu olduğumuzun bilincinde olarak;
Başta ebedi başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmetle anıyor, hayatta olan gazilerimize, gazilerimizin muhterem anne ve babalarına, saygı değer eşlerine, sevgi evlatlarına ve her zaman desteğinden güç aldığımız yüce milletimize şükran ve saygılarımızı sunuyoruz” dedi.

“CANIMIZI FEDA ETMEYE HAZIRIZ”
Yüzbaşı Yapıcı’nın günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından kürsüye gelen Saray Muharip Gaziler Derneği Saray Derneği Temsilcisi Gazi Apturrahim Yorulmaz, “Sakarya Meydan Muharebesinin kazanılmasını müteakip Baş Komutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e Türkiye Büyük Millet Meclisinin 19 Eylül 1921 günü 153 sayılı kanun ile Gazilik ve Mareşallik rütbesi verilmesinin 97. Yıl dönümünü büyük bir coşkuyla kutluyoruz. Bu gün Türkiye Cumhuriyetinin yanı sıra Kore Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin varoluş mücadelesinde ve iç güvenlik harekatında kazanılan gazilik unvanıyla onurlandığımız gündür. Gaziler günü canlarını bu aziz ulusa feda eden tüm gazilerimize kutlu olsun. Bizi bu mutlu günle onurlandıran herkese şükranlarımızı sunarız. Dün olduğu gibi bu günde aynı inançla bu aziz vatanın birliği ve bölünmezliğine, ulusal değerlerine saldırılara karşı her zaman kanımızı akıtmaya, canımızı feda etmeye hazırız ” dedi.
19 Eylül Gaziler Günü kutlamaları Atatürk Anıtı önündeki programın ardından Saray Kaymakamı Adnan Tezcan, Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban ve protokol mensupları Türkiye Muharip Gaziler Derneği Saray Temsilciği’ne ziyarette bulundu.

GAZİLER VE ŞEHİT AİLELERİNE YEMEK VERİLDİ
Kutlamalar, Muharip Gaziler Derneği ziyaretinin ardından Saray Kaymakamlığının her yıl gaziler gününde geleneksel olarak Gaziler ve Şehit aileleri için Saray Askeri Gazinosunda verdiği öğlen yemeğiyle son buldu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.