Başkan Çoban: “Belediyemizin Veremeyecek Hesabı Yoktur”

ABONE OL
Eylül 21, 2018 15:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ak Parti Saray İlçe Teşkilatının geçtiğimiz hafta Saray Belediyesi Ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi hakkında gerçekleştirdiği basın açıklamasına Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban makamında yaptığı basın açıklamasıyla cevap verdi.

Belediye Meclis Üyleri ve CHP Saray İlçe Teşkilatı Başkan V. Akın Aytaç ve Parti yöneticilerinin de hazır bulunduğu basın açıklamasında Başkan Çoban, iddialara tek tek açıklama getirdi.

“Gerçek dışı, yanlış ve haksız ithamlarla içeren açıklamayla ilgili, halkımızı bilgilendirmeyi her şeyin önünde tutmuş bir kurumsal yapıya sahip olduğumuz için Saray Belediyesi olarak yanıt veriyoruz” diye ifade eden Başkan Çoban, ““Taş üstüne taş koymamakla” eleştirilen Saray Belediyesi, çok büyük bir altyapı atılımı gerçekleştirerek 100 kilometreden fazla bir hatta içme suyu ve kanalizasyon şebekelerini yenilemiş, ilçe merkezimizi doğalgaz ile buluşturmuş, 5 bin tonluk yeni su deposu ile su sorununu çözmüş, ileri biyolojik arıtma tesisini hayata geçirmiş, imar planlarını revize etmiş ve en nihayetinde üstyapı hamlesi ile ilçemizin tahrip olmuş yollarını sıfırdan yaparak Büyükşehir Belediyemizle birlikte halkımızın kullanımına sunmaya devam etmektedir. Bütün bunların hepsi başka bir ilçede değil, Saray’da olmuştur. Tüm bu atılım sürecinde İller Bankası’ndan kredi ve devletten proje karşılığı hibe desteği almak Saray Belediyesi’nin en doğal hakkıdır. Bu durum, Saray halkına ve belediyesine sunulmuş bir lütuf değildir. Türkiye’de böylesi bir atılım kararlılığı gösteren her belediye, bu olanaklardan yararlanma hakkına sahiptir. Öncelikle bunun bilinmesi gerekmektedir.

“ARITMA TESİSİMİZ DÜZENLİ OLARAK FAALİYETTEDİR”
Açıklamada yer alan “Arıtma tesisinin belediye tarafından işletilmediği” cümlesi gerçeği yansıtmadığı gibi ne demek istendiği de anlaşılmamaktadır. Geçtiğimiz dönem Saray Belediye Meclisi’nin aldığı kararlarla yapımına başlanan ve Büyükşehir yasasıyla TESKİ’ye devri gerçekleşen arıtma tesisimiz düzenli olarak faaliyettedir. Galata Deresi’ne pis su karışması durumu kastediliyorsa bu durum DSİ tarafından yapılan dere ıslahı esnasında terfi merkezi hatlarının tahrip edilmiş olmasıyla alakalıdır. Sorunu ihaleyi alan yüklenici firmanın gidermesi gerekmektedir. Ancak ikinci kez ihale edilen projede yüklenici firma ortada olmadığı için DSİ’den kaynaklanan bu sorunun da TESKİ tarafından giderileceği geçen hafta yapılan toplantıda dile getirilmiştir.

“4734 SAYILI İHALE KANUNA GÖRE İŞLEMLERİMİZ GERÇEKLEŞMEKTEDİR”
Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından yapılan açıklamada Saray Belediyesi’nin yandaş bir anlayışla iş verdiği veya mal aldığı gerçek dışıdır. 4734 sayılı ihale kanuna göre tüm belediyeler gibi hiçbir siyasal ayrım gözetmeksizin işlemlerimiz gerçekleşmektedir.

“PERSONEL LİSTEMİZ HERKES TARAFINDAN BİLİNMEKTEDİR”
Saray Belediyesi’nin personel sayısının muamma olduğu ve bu konuda kimsenin bilgi sahibi olmadığı da bir diğer asılsız iddia olarak duruyor. Daha önce Meclis’e verilen önergelerde bu soruya defalarca yanıt verilmiştir. Yeniden belirtmek gerekirse belediyemiz bünyesinde 49 memur, 48 kadrolu işçi, 18 sözleşmeli ve 175 belediye iktisadi teşekkülü çalışanımız olmak üzere 290 personelimiz bulunmaktadır. Büyükşehir yasası ile kapanan belde belediyeleri ve İl Özel İdaresi personelinden belediyemize direkt personel geçişi olmuştur. Personel sayımızın artması, hizmet alanı 10 kat artmış olan bir belediye için gayet doğaldır. Defalarca liste olarak verdiğimiz ve hatta taşeron firmadan personel geçişi esnasında direkt belediye ilan panosunda askıya çıkardığımız personel listemiz herkes tarafından bilinmektedir.

“İDDİA SAHİBİ ÖZÜR DİLEMİŞTİR”
Çok açık ve net yanıt vermek gerekirse, Saray Belediyesi’nde iddia edildiği gibi bankamatik memuru yoktur. Aynı iddia geçtiğimiz Meclis toplantısında isim verilerek gündeme getirilmiştir. Böyle bir durumun olmadığı bir sonraki toplantıda belgesiyle kanıtlanmış ve iddia sahibi özür dilemiştir.

“TÜM ÜYELERİN DESTEĞİ SONUCU OY BİRLİĞİ İLE ALINMIŞTIR”
“Çamur at izi kalsın” mantığıyla kaleme alınmış olan bildiride belediyemizin demokrat bir anlayışla yönetilmediği, Meclis’te AK Parti grubunun hiçe sayıldığı ifade edilmektedir. Meclis’e taşınmasına gerek olmayan konular dahi bizzat Başkanlık inisiyatifiyle Saray Belediye Meclisi gündemine getirilmektedir. Belki de başka belediyelerde görülmeyen bir ortak akıl arama çabası ve iradesi Saray Belediye Meclisinde hayata geçirdiğimiz bir durumdur. Devam eden imar durumundaki revizelerle ilgili Adalet ve Kalkınma Partisi meclis üyelerin de çalışmalara dâhil olması bizzat Başkan tarafından önerilmiştir. 2018 yılında Saray Belediye Meclisi tarafından alınan 170 kararın 159’u tüm üyelerin desteği sonucu oy birliği ile alınmıştır.

“GÜNDEMLERİN ULAŞTIĞINA DAİR ATILMIŞ İMZALAR ORTADADIR”
Adalet ve Kalkınma Partisi meclis üyelerinin bugüne kadar gündeme alınmasını istediği tüm konular itiraz edilmeden oy birliğiyle gündeme alınmıştır. Meclis gündeminin AK Parti’li meclis üyelerine toplantı öncesinde ulaştırılmadığı yönünde dile getirilen serzeniş gerçek dışıdır. Meclis gündemlerinin 5393 sayılı kanunun 21. Maddesi gereğince meclis gündeminin üyelere nasıl ulaştırılması gerektiği açıkça belirtilmiştir. Geçmiş meclis toplantılarına dair gündemlerin gerektiği şekilde ulaştırıldığı ve bunların ulaştığına dair atılmış imzalar ortadadır.
Komisyonlara alınmıyoruz eleştirisine verilecek yanıt açıktır. 5393 sayılı Belediyeler Kanununun 24. maddesinde ihtisas komisyonlarının nasıl oluşturulması gerektiği açıkça belirtilmiştir. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin açmış olduğu davaya karşı komisyon üyeliği ile ilgili Bölge İdare Mahkemesine itiraz yolunun kapalı olduğu 2017/759 numaralı kararla kesinleşmiştir. Bu karar ayrıca Türkiye’deki diğer belediyeler için de emsal niteliği taşımaktadır.

“BELEDİYEMİZİN VEREMEYECEK HESABI YOKTUR”
Belediyemizin veremeyecek hesabı yoktur. Zira, 8 Haziran 2018 tarihinde neticelenen Sayıştay denetiminin belediyemize dair 2017/4659014/623 sayılı raporu ortadır. Ve bu rapor doğrultusunda belediyemizin Türkiye’deki diğer belediyelerle mukayese bile edilemeyecek bir doğrulukta olduğu açıktır. Hatta bunun haricinde kendi sorumluluk ve hizmet alanlarımız haricinde 5393 sayılı Belediyeler Kanunu el verdiğince başka kamu kurum ve kuruluşlarına da gerekli desteği fazlasıyla sunan bir anlayışla hareket etmekteyiz.

“DOĞALGAZIN GELMESİ İÇİN YAPTIĞIM GİRİŞİMLER HERKES TARAFINDAN BİLİNMEKTEDİR”
Bir başka çarpıtma da doğalgaz konusunda yapılmıştır. Belediye Başkanı olarak Meclis’in bana verdiği yetki doğrultusunda gerekli olan tüm kamu kuruluşları ile görüşerek doğalgazın ilçemize gelmesi için yaptığım girişimler herkes tarafından bilinmektedir. Bu süreçte üstlenilmiş olan görevin başarıyla yerine getirilmiş olması da yine tüm kamuoyunun takdiridir.

“AK PARTİLİ ÜYELER DE FESTİVALİN YAPILMASI DOĞRULTUSUNDA OY KULLANMIŞLARDIR”
Saray Belediyesi’nin yaşadığımız ekonomik kriz ortamında festival gerçekleştirmesi bir diğer eleştiri konusu olmuştur. 6 yıldır uluslararası 13 yıldır geleneksel olarak düzenlediğimiz festivalimizin iptal edilmesi ekonomik gerekçelere dayandırılarak yapılabilecek bir iş değildir. İki kez uluslararası çapta ödül alan ve CIOFF gibi UNICEF’in proje ortağı olan çok ciddi bir kurumla aylar öncesinden organize edilen bir festival keyfi olarak iptal edilemez. Mesele ekonomiyse, son yıllarda düzenlediğimiz festivallerimizde konser veren sanatçılara büyük paralar ödenmemiş ve sahne kurulum desteği de Büyükşehir Belediyemiz tarafından karşılanmıştır. Konuk ülkelerden gelen ve misafirimiz olan halk oyunları ekiplerinin geliş-gidiş ücretleri dahi kendilerince karşılanmaktadır. Çok daha önemli bir husus olarak, festivalimizin yapılmasına ilişkin meclis kararı oy birliği ile Saray Belediye Meclisinden geçmiş, yani Adalet ve Kalkınma Partili üyeler de festivalin yapılması doğrultusunda oy kullanmışlardır. Bu meclis kararını da talep eden basın mensuplarıyla paylaşabiliriz.

“BELEDİYECİLİĞİN PARTİSİ OLMAZ “
Basın açıklamasında yer alan “AK Parti Saray Belediyesi” ifadesi bir diğer talihsiz beyanattır. Belediyeciliğin partisi olmaz. Seçim bittikten sonra siyasi parti rozeti çıkarılır. Biz bu şekilde hizmet ediyoruz ve parti belediyeciliği değil, halk belediyeciliği yapıyoruz. Belediyemizden içeri giren herkesi eşit vatandaşlar olarak görüyoruz. Belediye seçimini kazanma iddiasındaki tüm siyasi partilere de bu anlayışı öneririz.

“BELEDİYEMİZ BİRÇOK GELİRDEN YOKSUN KALMIŞTIR”
Son olarak Saray Belediyesi’nin özellikle son döneme dair arazi satışları gündeme getirilmiştir. Ülkemizde son süreçte çok yakıcı bir hale gelen ekonomik ortam her kurumu olduğu gibi belediyeleri de etkilemiştir. Bu dönemde hizmet edilen nüfusun iki kat, hizmet alanının on kat arttığı bir süreçte gelirlerimizde artma olmamış tam tersine belediyemiz birçok gelirden yoksun kalmıştır. Üstüne üstlük kısa bir süre önce Hazine ve Maliye Bakanlığı kararınca belediyemize gelen ödenekte % 30’luk bir kesinti meydana gelmiştir. Bu nedenle hizmetleri karşılamak ve ücretleri ödemek için kaynak arayışında olmak sadece bizim için değil ülkemizdeki tüm belediyeler için elzem hale gelmiştir.
Belediyemiz tarafından gerçekleştirilen arazi satışlarının eleştirisinin, 16 yıldır kamu kurumlarının ve kaynaklarının satışını gerçekleştiren bir siyasi partiye mensup olan arkadaşlar tarafından yapılmış olması da çok büyük bir çelişkidir. 16 yıldır satılan kamu kuruluşlarının listesine de yine isteyen basın mensubu arkadaşlarımız ulaşabilirler.

“ELEŞTİRİLERİN YANITI “İŞTE SARAY” İSİMLİ TANITIM KİTABIMIZDA YER ALMAKTADIR”
Esasen getirilen eleştirilerin hemen hepsine yakını ve daha fazlasının yanıtı halkımızı bilgilendirmek için hazırladığımız “İşte Saray” isimli tanıtım kitabımızda yer almaktadır. Belediyemizin çalışmalarının ayrıntılı bir biçimde anlatıldığı bu çalışmanın incelemesini ısrarla tavsiye ediyoruz. Acelece ve hırçınlıkla yazılmış olduğu anlaşılan bahse konu metne halkımıza ve kamuoyuna duyduğumuz saygı gereği nezaketle yanıt vermeyi uygun gördük.
Yıllardır bir arada yaşadığımız ilçemizde birbirimize karşı hakaretamiz sözcüklerle değil, saygı ve sevgi çerçevesinde hitap etmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Belediyemizdeki kamu hizmetlerimiz başta olmak üzere tüm hayatımızda böyle bir dili egemen kılacağımız bir anlayışla hareket ettiğimizi ve edeceğimizi hatırlatır, saygılar sunarız” dedi.

“JEOTERMAL KUYULAR AÇILACAK”
Başkan Çoban, basın mensuplarının Saray Belediyesinin gelirlerini arttırmak için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz sorusu üzerine, Kavacık Mahallesinde ki taş ocağının dolgu alanı olarak kullanılması ve gelir elde edilmesi konusunda ki çalışmaların devam ettiğini, Saray’da yeni jeotermal kuyular açılacağını bu kuyuların Saray Belediyesine ait olacağını ve yeni yatırımcılarla Saray’ın turizm alanında daha da gelişeceğini belirtti. Başkan Çoban, ayrıca Saray’ın organize tarım kapsamında 100 dönümlük araziyi Lavanta ekimi için ayıracaklarını ifade etti.

“ADAY ADAYI OLACAĞIM”
Basın mensuplarının “Aday adayı olacak mısınız?” sorusu üzerine Başkan Çoban, “İki dönem Belediye Başkanlığım döneminde zorlu yatırımların altına girdik. Saray halkını doğal gaz ve termal yatırımla buluşturduk. Saray’ın kanalizasyon ve su gibi önemli sorunları çözdük. Kültür Merkezi başlatıldı ve ilerliyor. Üst yapı atılımında önemli bir mesafe kat ettik. Saray’a yaptığımız bu yatırımların tamamlandığını görmek için önümüzdeki dönemde aday adayı olacağım ama son kez aday adayı olacağımın da bilinmesini isterim.” dedi.

Başkan Çoban, konuşmasının sonunda aday kim olursa olsun arkasında duracağını da sözlerine ekledi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.