• Saray Haber
  • Gündem
  • “Yarını kaygı içinde olan gazetecilerin bulunduğu bir ortamdayız”

“Yarını kaygı içinde olan gazetecilerin bulunduğu bir ortamdayız”

ABONE OL
Haziran 27, 2022 09:59
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, basın kuruluşlarının ve gazetecilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti.

Sözde sağlanan özgürlükler, özde daralan, sıkıntıya düşen ve yarını kaygı içinde olan gazetecilerin bulunduğu bir ortamda olunduğunu belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, basın özgürlüğünde 180 ülke arasında 156. sırada yer alan Türkiye’de, gerçek ve doğruların peşinde olan pek çok yayın kuruluşunun, siyasi ve mali baskılar nedeniyle kapandığını, yüzlerce gazetecinin işinden olduğunu, onlarcasının ise hapis cezası aldığını söyledi.

1961 yılında “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanmaya başlayan 10 Ocak tarihinin, artık sorunların tartışıldığı bir “ Gazeteciler Gününe” dönüştüğünü ifade eden Gürer, “Ülkemizde 5 bin 79 kişi sürekli sarı basın kartı, 15 bin 485 gazeteci ise sarı basın kartı sahibidir. Bunların 3 bin 930’u kadın, 11 bin 555’i erkektir. 2018 yılında çok sayıda gazeteci mesleğini yapamaz hale gelmiştir. 105 gazeteci hakkında yasal işlem yapılmış, 102 gazeteci hapis cezası almıştır. FETÖ bağlantısı olduğu gerekçesiyle 121 gazete, radyo ve televizyon kapatılmış, 2018 yılında ise 3 gazete daha kapanmıştır. Son iki yılda 1954 sarı basın kartı iptal edilmiştir” dedi.

Basın özgürlüğü konusunda Türkiye’nin giderek olumsuz bir görünüme erdiğini anlatan Ömer Fethi Gürer, 180 ülke arasında basın özgürlüğü konusunda ülkemizin 156. Sırada olduğunu, gazetecilerin yüzde 30’unun ise işsiz olduğunu belirtti.

Gürer, Avrupa’da gazeteciler arasında yüzde 25 olan sendikalaşma oranının ülkemizde yüzde 6 seviyesinde kaldığını, düşük ücret ve güvencesiz çalışma koşulları olduğunda Avrupa’daki gazetecilerin grev yapabilme hakkı bulunurken, ülkemizde böyle bir uygulamanın olmadığını ifade etti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yerel basının durumunun, ulusal boyutta yayın yapan medya kuruluşlarından daha vahim olduğuna dikkat çekti. 5 bin civarındaki yerel medya kuruluşlarının ciddi sorun yaşadığına işaret eden Gürer, yerel basında gelirlerin sürekli düşerken, giderlerin arttığını vurguladı.

Çok sayıda yerel basın yayının durduğunu kaydeden CHP Milletvekili Gürer, bölgelerinin sorunlarını gündeme taşıyan ve yıllardır faaliyet gösteren gazetelerin artık kapanma noktasına geldiğini belirtti.

Yerel basının en önemli gelir kaynağının resmi ilanlar olduğunun altını çizen Gürer, kamu ihalelerinin durma noktasına gelmesi nedeniyle, yerel basın kuruluşlarının gelir kaynaklarının da büyük oranda azaldığını söyledi.

Basın üzerindeki siyasi ve mali baskılara da dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “yayınlar üzerindeki etkiler reklamlara da yansıdı. İktidar, muhalif yayınlara reklam sınırlaması getirdi ve kamu kurumları muhalif yayın yapan kuruluşlara reklam vermedi. Muhalif görünün gazete ve dergiler, havayolları ve demiryolları gibi kamu kuruluşlarına, yurttaşların talebine rağmen alınmadı. Hatta bazı gazeteler cezaevlerine bile sokulmuyor” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanının her fırsatta gazetecilerin özgürlüğünden bahsetmesine rağmen gazetecilerin ye mesleğini icra edemez ya da gördüğünü ve düşündüğünü objektif olarak yazamaz duruma getirildiğini belirten Gürer, “Basının sorunları artıyor, gazeteciler esnek çalışma ve güvencesiz çalışmaya zorlanıyor. İş kaybı giderek yaygınlaşıyor, işsizlik gazeteciliği ciddi tehdit eder durumda. Gazeteler kapanıyor yerel basının ayakta durması güçleşiyor” şeklinde konuştu.

[mom_video type=”youtube” id=”PzwS_JuQgkg”]

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.