Sokak köpeklerine ‘Avrupa’ modeli  geliyor

ABONE OL
Eylül 8, 2023 09:59
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’de birçok kentte vatandaşlara yönelik saldırıları artan sokak köpekleri için Avrupa’daki uygulamalar inceleniyor.

AK Parti kurmayları, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı ile istişarelerde bulunarak mevzuat değişikliği üzerine çalışma yürütüyor. Bu konuda, Avrupa ülkelerindeki uygulamalara benzer adımların atılacağı belirtiliyor. Ayrıca sorumluluklarını yerine getirmeyen belediyelere yeni yaptırımlar getirilmesi planlanıyor. Özellikle barınak konusunda adım atmayan yerel yönetimlere ciddi cezalar kesilebileceği aktarılıyor.

” YENİ MODEL ÜRETEBİLİRİZ”

Sokak köpekleri  için yeni bir modeli biran önce hayata geçireceklerini belirten, AK Parti yetkilileri “Bu işi bir an önce halledeceğiz. Çalışmalarımızda somut adımlarla ilerliyoruz. Avrupa örneklerinden yeni bir model üretebiliriz. Mevzuattaki sıkıntıları düzelteceğiz. Talep vatandaştan geliyor ancak harekete geçtiğimizde ses başka yerlerden çıkıyor. En çok itiraz ‘mama lobisi’nden yükseliyor. Lobinin, Türkiye’deki pazar büyüklüğü 1 milyar dolara koşuyor. Bazı şeylerin farkına varmak lazım; sosyal medya üzerinden dezenformasyon yaparak, insanları kışkırtmaya çalışıyorlar. Hayvanlar bize emanet. Ortada bir problem var. Biz bu problemi en insancıl yolla çözeceğiz” diyor.

AVRUPA ÜLKELERİNDE Kİ  UYGULAMALAR

Bu arada, örnek gösterilen bazı batı ülkelerinde uygulamalar şöyle: Fransa’da 8, İngiltere ve İtalya’da 7 iş günü sonunda sahiplendirilmeyen başıboş köpekler uyutuluyor. Aynı uygulama ABD’de de yapılıyor. ABD’de barınaklara her yıl 6,5 milyon civarında kedi ve köpek getiriliyor, bunları yarısı itlaf ediliyor. Evcil hayvanını sokağa terk edene Fransa’da 3 yıl hapis ve 45 bin avro, Almanya’da 3 yıl hapis ve 25 bin avro, İtalya’da 10 bin avro ceza veriliyor. Katı kurallar uygulanarak sokaktaki başıboş hayvanların popülasyonunun artmasının önüne geçiliyor.

“KISIRLAŞTIRMANIN MALİYETİ YÜKSEK”

Türkiye’de de köpeklerin kısırlaştırılması yönünde fizibilite çalışmaları yürütülüyor, raporlar hazırlanıyor. Fakat kısa vadede kısırlaştırmanın çözüm olmayacağı aktarılıyor. Maliyeti de oldukça yüksek. Bu işlemin taban fiyatı 5 bin TL. Türkiye’de yaklaşık 8 milyon sokak köpeği var, bu açıdan maddi bir külfet.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.